Roglič prepočasen za Cicconeja, a ostaja vodilni

Italijanski kolesar Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) je zmagovalec druge etape Dirke po Kataloniji, kjer smo videli izjemno zanimivo dirkanje proti zahtevnemu vrhu Vallter Primož Roglič (Jumbo-Visma) je s pametno vožnjo ubranil majico vodilnega.

Današnja etapa je kolesarje popeljala skozi 150 relativno ravninskih kilometrov, a na koncu jih je čakal 15 kilometrov dolg vzpon na Vallter, ki vedno postreže z zanimivim dirkanjem. Ubežniki so imeli dokaj veliko prednost, a Jumbo-Visma je izjemno opravljala nalogo ekipe, ki brani majico vodilnega, tako da beg ni imel nikakršnih možnosti za zmago.

Najdlje je spredaj zdržal Simon Carr (EF Education-Easypost), ki je bil ujet šele na samem vzponu. Tam je močan ritem navila ekipa Bahrain Victorious, v kateri so Gino Mäder, Wout Poels in Jack Haig pomagali danes napadalno razpoloženemu Mikelu Landi.

Tehnične težave je imel na vzponu eden izmed glavnih akterjev Portugalec Joao Almeida (UAE Emirates), ki pa se je z borbeno predstavo vrnil nazaj v prvo skupino, a ob pospeševanjih znova zaostal. Kmalu sta odpadla tudi Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in Richard Carapaz (EF Education-Easypost), težave pa je imel tudi Romain Bardet (DSM).

Šest kilometrov pred ciljem je napadel kolumbijski kolesar Esteban Chaves (EF Easypost), ki si je hitro nabral 30 sekund prednosti. Zadaj je Haig narekoval dokaj močan ritem, a prednost se je topila izjemno počasi. Šele ko je dva kilometra pred ciljno črto napadel njegov ekipni kolega Mikel Landa, je postalo jasno, da bo Chaves tokrat prekratek.

Napadu Lande so sledili Remco Evenepoel (Soudal-Quickstep), Primož Roglič (Jumbo Visma) in Giulio Ciccone ter kmalu Španca popustili za seboj. Kmalu zatem je močno napadel svetovni prvak Evenepoel, Landa ni uspel slediti, Ciccone in Roglič pa sta se ga prijela kot klopa.

Manj kot kilometer do cilja je bil Chaves ujet in zmagovalca smo lahko iskali v trojici napadalcev. V zadnji ovinek je Evenepoel prišel prvi, začel tudi zaključni šprint, v katerem pa je Ciccone izbral boljšo linijo in švignil mimo Belgijca.

Roglič se je postavil na notranjo stran zavoja, a moral nekoliko zmanjšati hitrost, kar je bilo dobolj, da je Ciccone zadržal prednost in se veselil prestižne zmage. Naš kolesar je na drugem mestu zaostal nekaj centimetrov, treje mesto pa je pripadlo Evenepoelu.

V skupni razvrstitvi ima Roglič sedaj šest sekund prednosti pred Evenepoelom in Cicconejem, ostali zaostajajo že skoraj pol minute.

Giulio Ciccone je sicer danes izgubil že svojega drugega pomočnika. Potem, ko je včeraj zaradi zlomljene stegnenice, ključnice in drugih poškodb odstopil Dario Cataldo, je danes padel še Kenny Elissonde, ki je prav tako utrpel prehude poškodbe za nadaljevanje. Jutri je na sporedu še ena zelo zahtevna etapa s ciljem na vzponu na La Molina, kamor dirka tradicionalno zavije vsako leto.

Prejšnji članekPrvi pravi gorski cilj v Kataloniji napoveduje nov boj Rogliča in Evenepoela
Naslednji članekLuka Mezgec in Matevž Govekar na pomoč svojima šprinterskima kapetanoma