Roglič na prvi pravi bitki favoritov izgubil čas, Geraint Thomas v rožnatem

Joao Almeida (UAE Emirates) je zmagovalec prve bitke favoritov na letošnjem Giru, medtem ko sta skupaj z Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) na vzponu na Monte Bondone porazila Primoža Rogliča (Jumbo Visma), ki je izgubil 25 sekund in tako zdrsnil na tretje mesto.

Prva etapa zadnjega tedna je ponudila kolesarjem največ višinskih metrov razlike na celotni dirki. Spredaj smo videli številčen beg, ki pa si ni nabral željene velike prednosti, saj je zadanj močan tempo navijala ekipa našega junaka Primoža Rogliča, Jumbo Visma. Na koncu etape jih je čakal 22 kilometrov dolg vzpon na Monte Bondone s povprečnim naklonom 6,4 %.

V begu so bili mnogi dobri hribolazci, med njimi Jack Haig (Bahrain Victorious), Ben Healy (EF Education-Easypost), Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroen) in Patrick Konrad (BORA Hansgrohe) so spadali med največje favorite iz ubežne skupine kolesarjev.

Ubežniki so večkrat poskušali z napadi. Aktiven je bil Carlos Verona (Movistar), dobro je izgledal tudi Filippo Zana (Jayco AlUla). Kmalu sta imela težave Healy in Derek Gee (Israel Premier Tech), medtem ko je v glavnini Jumbo Visma še vedno navijala precej močan tempo, ki je močno zmanjšal glavnino.

Zana in Verona sta si nabrala nekaj sekund prednosti, a tudi zadaj so zasledovalci iz bega kar močno poganjali pedala. Že po nekaj kilometrih vzpona so spredaj ostali zgolj Filippo Zana in Carlos Verona, pa Jack Haig, Aurelien Paret-Peintre, Patrick Konrad, Diego Ulissi (UAE Emirates), Ben Swift (Ineos Grenadiers) in Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan) so imeli 15 kilometrov pred ciljem slabi dve minuti prednosti pred glavnino, kjer je bil na čelu Rohan Dennis, ob Rogliču pa je ostal tudi njegov zvesti oproda Sepp Kuss.

Dobro se je proti vrhu Monte Bondoneja vozil tudi nosilec rožnate majice Bruno Armirail (Groupama FDJ), ki je imel ob sebi tudi svojega ekipnega kolega Thibauta Pinota, a vedelo se je da francoski kolesar v rožantem ne bo ostal dolgo, saj je kmalu zdrsnil na začelje glavnine in komaj držal tempo, ki ga je še vedno navijal Dennis. Po tem, ko je Avstralec končal z delom na čelu, je tempo navila ekipa UAE Emirates za Joaa Almeido, mi je imel ob sebi še Davideja Formola, Brandona McNultyja in Jaya Vina.

Točno deset kilometrov pred ciljem je iz majhne glavnine okrog petnajstih kolesarjev dokončno odpadel Bruno Armirail, ki se je tako poslovil od rožnate majice, kjer je hud tempo navil zadnji Almeidin pomočnik Jay Vine. Skoraj nemudoma so ujeli tudi ubežno skupino, ki se na koncu niti približno ni umešala v boj za zmago.

Izmed favoritov za skupno zmago je prvi odpadel Thibaut Pinot, ki je glavnino izpustil kilometer za ekipnim kolegom. V težavah se je znašel tudi član ekipe EF Education-Easypost. Glavnina se je močno razbila, ko je spredaj navil Joao Almeida, sledili so mu zgolj Geraint Thomas, Roglič, Sepp Kuss, Eddie Dunbar (Jayco AlUla) in njegov pomočnik, ki ga je glavnina ujela iz bega, Filippo Zana. Težave je imel tudi Damiano Caruso (Bahrain Victorious), ki je zadaj ostal z Lennardom Kamno (Bora Hansgrohe) in Andreasom Leknessundom (DSM). Ko je Zana odpadel, je tempo spet navil Almeida. Kuss je zvesto vozil pred Rogličem in zanj opravljal odlično delo.

Najboljši kolesarji letošnjega Gira.

Kmalu je napadel Joao Almeida, si pridobil nekaj metrov prednosti, a Kuss je zadaj pritisnil na pedala, sledili so mu tudi Thomas, Dunbar in Roglič. Prvi je v težave zašel Eddie Dunbar, ki je iz skupine najboljših kolesarjev dirke odpadel 4,7 kilometrov pred ciljem. Takoj zatem je do nekaj metrov oddaljenega Almeide skočil Thomas, Roglič pa je žal zašel v težave.

Na srečo je bil z njim Kuss, ujel ju je tudi Dunbar, a Portugalec in Valižan sta se spredaj oddaljevala. Tri kilometre pred ciljem je bila prednost že več kot 20 sekund. Joao Almeida je na koncu v ciljnem šprintu premagal izkušenega Thomasa, Roglič pa je zaradi izjemnega Seppa Kussa izgubil zgolj 25 sekund.

Geraint Thomas je torej po prvi gorski etapi v rožnati majici, Joao Almeida pa je njegov najbližji zasledovalec. Primož Roglič je trenutno na tretjem mestu v skupni razvrstitvi z zaostankom 29 sekund. V prihodnjih dneh bo moral zasavski orel napadati dva kolesarja pred seboj, kar mu bo močno otežilo boj za rožnato v Rimu.

Jutri je na sporedu etapa za šprinterje.

Prejšnji članekKje, kdaj in kdo? V pričakovanju boja favoritov za končno zmago
Naslednji članekPrimož Roglič priznava, da še ni 100-%, a sporoča: ”Še sem tu!”