Roglič in Pogačar na vrhu svetovne lestvice, z vrha se smeje tudi Slovenija

Stanje na vrhu svetovne kolesarske lestvice bi najlažje opisali z naslovom romana Na zahodu nič novega, ki ga je leta 1929 napisal Erich Maria Remarque. Tudi ob zadnji posodobitvi sta prvi dve mesti namenjeni našima kolesarjema, v točkovanju narodov pa je Slovenija ponovno skočila na prvo mesto pred Francijo.

Prvo mesto med posamezniki pripada Primožu Rogliču (Jumbo-Visma), ki močno vodi pred najbližjim zasledovalcem Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates). Aktualni zmagovalec Dirke po Španiji ima na svojem računu 4502 točki, kar je 997 več kot njegov rojak.

Tudi drugo mesto Pogačarja je zelo varno. S 550 točkami prednosti pred Woutom van Aertom (Jumbo-Visma) lahko diha mirno. Vse do Dirke po Franciji ne gre pričakovati, da bi bili vodilni mesti naših dveh junakov ogroženi, seveda pa verjamemo, da bosta na vrhu ostala tudi po največji dirki sezone.

Svetovna lestvica kolesarjev. (vir: UCI)

Med stoterico najboljših kolesarjev sta še dva Slovenca. Naš najboljši šprinter Luka Mezgec (BikeExchange) zaseda 75. mesto, kar je tri mesta višje kot ob pretekli posodobitvi lestvice. Pet mest nižje pa najdemo Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki je izgubil eno mesto.

Jan Polanc (UAE Emirates) zaseda 199. mesto, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) pa je 244. Pred zadnjim slovenskim predstavnikom v vrstah World Toura Domnom Novakom (Bahrain Victorious), ki je 613., se uvršča še Jani Brajkovič. Veterana najdemo na 340. mestu.

Slovenski kolesarji na svetovni lestvici. (vir: UCI)

Slovenija zopet številka ena

Po dobrih štirih mesecih se Slovenija ponovno vrača na prvo mesto v točkovanju reprezentanc. Tja je skočila že lani pred svetovnim prvenstvom v Imoli, a jo je nato pred koncem sezone na drugo mesto izrinila Francija.

Galski petelini so novo sezono začeli na vrhu, po dobrih treh mesecih novega leta pa so žezlo zopet predali Sloveniji. V seštevek se štejejo točke osmih najvišje uvrščenih kolesarjev posamezne dežele. Naši fantje so jih zbrali 425 več od Francozov in 1017 več od tretjeuvrščene Belgije.

Lestvica reprezentanc. (vir: UCI)
Prejšnji članekKwiatkowski italijanske klasike odpeljal z zlomljenim rebrom
Naslednji članekDennis zopet dokazal kronometrsko moč; Almeida novi vodilni