Roglič hitro zaključil z nastopi, slavila Almeida in Swift

Zadnja dirka v letu 2020 je potekala preko virtualne platforme BKool. V bojih mož na moža se je udarilo osem hribolazcev in osem šprinterjev. Slovenske barve je branil Primož Roglič, ki pa je nastope zaključil že v prvem krogu.

Ben Swift pobral šprintersko smetano

Šprintersko osmerico so sestavljali najboljši šprinterji sveta. Za favorite so veljali močni fantje – Sam Bennett, Pascal Ackermann in Arnaud Demare. A vse je presenetil Ben Swift, ki je uspel zmagati trikrat zapored in se zasluženo veselil zmage.

Dogodek sta otvorila Caleb Ewan in Mads Pedersen. Prikazala sta najtesnejši obračun med vsemi. Danec je slavil z le nekaj centimetri prednosti, saj je Ewana prehitel šele na ciljni črti. Sledil je obračun Demareja in Sache Modola. Zmago si je brez večjih težav privozil izkušenejši Francoz, ki je tako napredoval v polfinale.

Sledila sta še dva četrtfinalna dvoboja. V prvem je Ben Swift opravil z Ackermannom, a Nemec je svojo kožo prodal zelo drago. Kar nekaj časa je bilo potrebno čakati na odločitev o potniku v polfinale, kjer je naposled mesto zasedel Britanec. V zadnjem dvoboju prvega kroga sta se pomerila še Bennett in Tim Merlier. Slednji je s pogostimi napadi izmučil Irca, ki je v zaključku ostal brez zanj znamenite moči.

Ben Swift je dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi. (vir: twitter)

Polfinalni dvoboji so postregli z nekaj več drame. V prvi dirki je sicer Demare brez večjih težav opravil s Pedersenom. Danec je prvi sprožil svoj napad, kateremu pa je Demare sledil brez težav. Francoz je nadaljeval s šprintom in ustvaril odločilno razliko, ki ga je popeljala v finale.

Veliko bolj pa je bil napet dvoboj med Merlierom in Swiftom. Britanec je še enkrat več o zmagovalcu odločil na ciljni črti. Merlier je poskušal s podobno taktiko izčrpavanja nasprotnika kot v četrtfinalu, a Swift ji je bil kos. V finalu se je tako pridružil Demareju.

Pred finalnim obračunom bi več možnosti pripisali Demareju, saj je dirkal bolj suvereno in zmagoval z večjo prednostjo kot Swift. A član Ineosa je dokazal, da se lahko kosa tudi z najboljšimi šprinterji sveta. Ob Francozu je zdržal vse do zadnjih metrov, nato pa poskusil z napadom od daleč in uspel. Ciljno črto je prečkal z lepo prednostjo in se veselil svoje prve zmage na virtualnih dirkah.

Prepočasen štart Rogliča stal napredovanja

Slovence in večino ostalih kolesarskih navdušencev so bolj zanimali boji hribolazcev. Te so se odvijali na 2,9-kilometrskem odseku prelaza Stelvio, ki smo ga lahko videli tudi na letošnji Dirki po Italiji.

Prav zmagovalec Gira Tao Geoghegan Hart se je prvi predstavil javnosti. Izzval je aktualnega zmagovalca Izziva zvezd Giulia Cicconeja. Kolesarja sta vzpon prevozila skupaj, se izmenjevala v zavetrju in jasno je bilo, da bodo zadnji metri določili zmagovalca. In res je bilo tako, a na žalost je o zmagovalcu odločala tehnologija. Geoghegan Hartu je namreč zmanjkalo povezave in zmago so pripisali Cicconeju.

V drugem četrtfinalu se je predstavil še eden izmed junakov letošnjega Gira. Joao Almeida se je pomeril z belgijskim upom Harmom Vanhouckejem. Portugalec slovi po svojem agresivnem dirkanju, ki smo ga lahko videli tudi danes. Vanhoucke je namreč zaostal že pred zaključnimi metri in dvoma o zmagovalcu ni bilo več.

Tretja dirka med hribolazci je pripadla Baukeju Mollemi in javnosti dokaj nepoznanemu Haroldu Tejadi. A prav danes je Tejada dokazal, da ga organizatorji niso povabili po naključju. Mollemo je dodobra izmučil in se veselil uvrstitve v naslednji krog.

Rogliča je izločil kasnejši finalist Ben Zwiehoff. (vir: twitter)

V povsem zadnji četrtfinalni dirki pa smo končno videli tudi Primoža Rogliča. Oglasil se je s sončne terase svojega domovanja v Monaku, kjer se pripravlja na novo sezono. Nasproti mu je stal novopečeni profesionalec Ben Zwiehoff, ki je gorsko kolo zamenjal za cestno. Nemec se je s štarta pognal zelo odločno in si hitro privozil 100 metrov prednosti. Roglič pravega odgovora ni našel, prednost se je le povečevala in slovenski as je kmalu ugotovil, da je dirka izgubljena.

Polfinale sta otvorila Ciccone in Almeida. Taktike hitrega štarta se je tokrat poslužil tudi Almeida. Ciccone je sicer odreagiral bolje kot Roglič in uspel slediti Portugalcu, a v zaključku je član Deceuninck-Quick Stepa znova pospešil in se odpeljal Italijanu. Prvo mesto v finalu je tako zasedel Almeida.

Drugi polfinale bi lahko poimenovali tudi »dvoboj outsiderjev«. Za vstopnico v finale sta se potegovala Tejada in Zwienhoff. Uspešnejši je bil slednji, a videli smo enega najbolj tesnih bojev med hribolazci. Na sploh prvi dirki v profesionalnem pelotonu je Zwienhoff prišel vse do finala.

V finalu sta rogove prekrižala Almeida in Zwienhoff. Oba sta se s štarta pognala zelo odločno, v upanju, da presenetita nasprotnika, a je bil poskus neuspešen. Tako sta se skupaj peljala vse do zadnjih 100 metrov, kjer pa je odločilen napad sprožil Almeida in prišel do končne zmage. Portugalec, ki je letos prav na prelazu Stelvio izgubil rožnato majico, se je tako vsaj nekoliko spoprijateljil z legendarnim vzponom.

Prejšnji članekFabio Jakobsen se še ne želi srečati z Groenewegenom
Naslednji članekAvtomobil na treningu zbil Rubena Guerreira