Rigoberto Uran s kronometrom življenja v boj za skupno zmago

Kolumbijec Rigoberto Uran je osvojil gorski kronometer na sedmi etapi Dirke po Švici in se povzpel na drugo mesto v skupnem seštevku. Tam še naprej vodi Richard Carapaz, a se je njegova prednost občutno zmanjšala.

Neobičajen kronometer preko gorskega prelaza prve kategorije je postregel s presenetljivim zmagovalcem. Rigoberto Uran (EF Educatin-Nippo) je po šestih letih zopet prišel do zmage v vožnji na čas, ki mu je odprla vrata do končne zmage.

Tekmovalci so se morali na 23-kilometrski trasi povzpeti na prelaz Oberalppass (9,5 km; 6,5 %) in že pred začetkom so bili postavljeni pred pomembno odločitev o izbiri kolesa. Nekateri so se proge lotili z navadnimi kolesi, drugi s kronometrskimi.

Uran se je vzpona in spusta lotil s kronometrskim kolesom in zadel v polno. Že na vrhu klanca, kjer je bilo prvo merjenje vmesnega časa, je bil najhitrejši, svojo prednost pa na spustu še povečal. S progo je opravil v 36 minutah in 6 sekundah, kar je bil krepko najboljši čas dneva.

Drugo mesto je zasedel Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ki je danes nastopil z navadnim kolesom. Francoz je v cilju zaostal 40 sekund in s tem pridobil eno mesto v skupnem seštevku. Pred zadnjo etapo zaseda tretje mesto.

Nad vsemi pričakovanji je danes nastopil tudi Gino Mäder (Bahrain Victorious), ki je v cilju zasedel tretje mesto. Švicar od prestopa med profesionalce v kronometru še nikoli ni bil tako visoko, saj ne spada med specialiste za to disciplino. Mesto pri vrhu si je priboril predvsem po zaslugi dobrega vzpenjanja, kjer so kronometrske sposobnosti nekoliko manj izrazite.

Z današnjim dnem bo zadovoljen tudi Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki je s traso opravil 54 sekund počasneje kot Uran, kar je zadostovalo za četrto mesto. Najpomembnejša naloga Ekvadorca je bila, da pred jutrišnjo etapo zadrži vodstvo v skupnem seštevku, kar mu je tudi uspelo. Tam ima 17 sekund naskoka pred Uranom.

Velika poraženca dneva sta Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) in Max Schachmann (Bora-hansgrohe), ki sta si nabrala večji zaostanek. Kolesarja, predvsem pa Schachmann, sicer znata dobro odpeljati kronometer, a danes se jima vožnji nista posrečili. Nemec je na 13. mestu zaostal 1:23, Danec pa je bil 16. in pridelal 1:43 zaostanka.

Tako Fuglsang kot Schachmann sta izgubila mesti v skupnem seštevku. Fuglsang je z drugega mesta zdrsnil na peto, Schachmann pa iz tretjega na četrto.

Prejšnji članekDiego Ulissi kralj Svete Gore, Pogačar z drugim mestom potrdil skupno zmago
Naslednji članekJulian Alaphilippe zaradi rojstva prvega otroka zapušča Dirko po Švici