Rigoberto Uran najmočnejši ubežnik, Evenepoel še dan bližje končni zmagi

Rigoberto Uran se po več kot letu dni zopet veseli zmage. Tokrat je bil najmočnejši v zaključku 17. etape Dirke po Španiji, ki jo je večji del preživel v begu. Skupina favoritov je v cilj prišla skupaj, kar pomeni, da je Remco Evenepoel še dan bližje končni zmagi.

Dan se je za slovenske kolesarske navdušence začel zelo klavrno. Iz tabora Jumbo-Visme so sporočili, da Primoža Rogliča zaradi posledic padca ne bo na štartu 17. etape. Etapa, ki bi tako lahko ponudila nov boj kandidatov za končno zmago, je tako močno izgubila na zanimivosti.

 Ves čas je bilo pričakovano, da bodo zmago na 17. etapi odnesli ubežniki. Po dolgem boju za vstop v beg se je naposled odcepila trinajsterica, ki je dirkala svojo dirko. Glavnina je namreč hitro sprejela, da danes boja za etapo ne bo dočakala in begu dopustila nekajminutno prednost.

Med ubežniki je bil v zaključku najbolj pogumen Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), ki je poskusil z napadom od daleč. Američan je moral nato razglasiti kapitulacijo, saj so ga preostali ubežniki ujeli in med seboj obračunali za zmago.

V zadnjih metrih je največ moči preostalo Rigobertu Uranu (EF Eduacation-EasyPost), ki je v šprintu ugnal Quentina Pacherja (Groupama-FDJ). Kolumbijec je prišel do svoje prve zmage po več kot letu dni in ekipi prinesel izredno pomembne točke v boju za obstanek med elito.

Glavnina je zaključni vzpon začela dobrih šest minut za ubežniki, a nato na klancu prikazala atraktivno in napadalno dirkanje, zaradi česar se je zaostanek do cilja zmanjšal.

Prvi je z napadom poskusil Enric Mas (Movistar), ki je po odstopu Rogliča postal prvi izzivalec Remca Evenepoela (QuickStep-Alpha Vinyl). Belgijec je napad Španca nemudoma pokril, ni pa se odzval na pospeševanje Joaa Almeide (UAE Emirates), ki je udaril nekaj metrov kasneje. Portugalec namreč ne ogroža rdeče majice, zato je dobil nekoliko več prostora, ki ga je na koncu pretopil v devet sekund prednosti.

Remco Evenepoel v skupnem seštevku še naprej ostaja na vrhu. Po odstopu Primoža Rogliča je izgubil prvega zasledovalca in posledično povečal svojo prednost. Pred drugouvrščenim Masom ima sedaj 2:01 prednosti.

Prejšnji članekRemco Evenepoel: “Nisem človek, ki bi zaigral takšne reči”
Naslednji članekPsihološki udarec hujši od fizičnih bolečin