Richard Carapaz trenira skoraj 5000 metrov nad morjem

Ekvadorski zvezdnik Richard Carapaz se v domovini pripravlja na začetek sezone. Preden se marca poda v Španijo, kjer bo nastopil na Dirki po Kataloniji, se je odločil za ekstremne višinske priprave.

Južnoameriški kolesarji slovijo po svojih sposobnostih v visokogorju. Mnogokrat lahko vidimo, kako zaživijo nad 2000 višinskimi metri, medtem ko preostala karavana že težko diha. Richard Carapaz se je v teh dneh povzpel še več kot enkrat višje in poskrbel za dosežek, o katerem se bo govorilo še nekaj časa.

Član Ineos Grenadiersev je odkolesaril pod vrh druge najvišje gore v Ekvadorju. Vulkan Cotopaxi se nahaja v Andih in se dviga 5897 metrov visoko. Carapaz s kolesom seveda ni prišel povsem do vrha, cesta namreč vodi do višine 4800 višinskih metrov, kjer se je trening Ekvadorca tudi končal.

Do cilja je bilo potrebno tudi preko makadama. (vir: twitter)

V Evropi ni gore, ki bi omogočala doseganje tako ekstremnih višin s kolesom. Za primerjavo, Mont Blanc, ki je dolgo veljal za najvišjo goro stare celine, vrh doseže pri 4808 metrih, torej prav pri višini, do katere je prikolesaril Carapaz.

Kolesarji v Evropi na višinske priprave pogosto potujejo na Tenefife. Najvišja točka, ki jo tam lahko dosežejo s kolesom se nahaja na pobočju gore Teide na višini 2356 metrov. Torej več kot 2500 višinskih metrov nižje, kot je »splezal« Carapaz.

Ekvadorec bo letos eden izmed treh kapetanov moštva, ki bodo na Dirki po Franciji napadali skupno zmago. V Franciji je dirkal že lani, a tedaj v vlogi pomočnika Egana Bernala, letos pa bo prvič dirkal za lasten uspeh.

Še pred francosko pentljo pa bomo Carapaza lahko spremljali na številnih spomladanskih dirkah. Sezono bo otvoril na Dirki po Kataloniji, nato pa bo zmago lovil še na Dirki po Baskiji. Po koncu španskih etapnih dirk se bo posvetil enodnevnim klasikam. V koledarju ima zapisan nastop na Amstel Gold Racu, Valonski puščici in Liege-Bastogne-Liegu.

Prejšnji članekWout van Aert spregovoril o letošnjih ciljih
Naslednji članekBelgijske klasike bodo izpeljane, a brez gledalcev