Richard Carapaz je po etapni zmagi novi vodilni na Dirki po Švici

Zahtevna peta etapa Dirke po Švici je pripadla Richardu Carapazu. Na zaključnem vzponu je najbolje razporedil svoje moči, tik pred ciljno črto pa v šprintu opravil še z Jakobom Fuglsangom in si privozil etapno zmago kot tudi rumeno majico.

Etapa je bila že od samega začetka dalje nekoliko posebna. Po uvodnem vzponu, kjer se beg ni uspel oblikovati, smo na spustu videli nove poskuse napadov in beg se je uspešno formiral. V njem so sodelovali štirje kolesarji, med njimi tudi vodilni kolesar na dirki Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Tekmeci so očitno ocenili, da Nizozemec danes ne bo uspel preživeti do cilja in niso se ušteli. Po dolgem ravninskem približevanju zaključnim vzponom je ob vstopu nanj četverica v ospredju povsem razpadla, prvi pa je iz nje izpadel Van der Poel, ki je bil 30 kilometrov pred koncem ujet in kmalu tudi izvržen iz skupine favoritov. Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious) in Sergio Samitier (Movistar) sta najdlje zdržala v begu, kmalu pa je bilo konec tudi njune zabave.

Pred zaključnim vzponom so se kolesarji spopadli s prelazom Erschmatt, ki je v osmih kilometrih dodobra zredčil glavnino. Z napadom je pet kilometrov pod vrhom poskusil Esteban Chaves (BikeExchange) in vozil zelo dobro. Osvojil je gorski cilj in se s približno pol minute prednosti podal v dolino.

Tik pod vrhom je napadel Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) in hitro zmanjševal zaostanek za Kolumbijcem v ospredju, ki mu je nato celo podaril nekaj sekund. Chaves je na enem izmed ovinkov imel nekaj težav in zapeljal s ceste, kar je Fuglsangu omogočilo, da se mu je priključil na čelu dirke.

V dolino je dvojica prišla skupaj, trasa pa se je nato takoj začela spet vzpenjati. Pet kilometrov do cilja je Chaves popustil, medtem ko je Fuglsang sam nadaljeval proti ciljni črti. Danec pa je kmalu dobil družbo, saj so se v ozadju razplamteli hudi boji.

V skupini favoritov so si napadi sledili eden za drugim. Sprva je napadel Michael Woods (Israel Start-Up Nation), a je bil njegov napad dobro pokrit s strani Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers). Ekvadorec je nato sam nadaljeval z napadom in se uspešno znebil tekmecev ter se preselil do Fuglsanga.

Danec je uspel držati tempo Ekvadorca in dvojica je skupaj prišla v zadnji kilometer. Po nekaj spogledovanja in taktiziranja je 200 metrov pred ciljem s pospeševanjem poskusil Fuglsang, Carapaz pa mu je v zavetrju uspešno sledil. Pred ciljno črto smo tako videli šprint za etapno zmago, v katerem je bil uspešnejši član Ineos Grenadiersov.

Zasledovalna skupinica je v cilj prišla 39 sekund za zmagovalcem, kar je pomenilo, da je Carapaz prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Tam ima 26 sekund prednosti pred Fuglsangom in še 7 več pred Julianom Alaphilippom (Deceuninck-Quick Step), ki je danes računal na prevzem vodstva.

Prejšnji članekTadej Pogačar zabil prvi žebelj v krsto tekmecev
Naslednji članekPreteklost ga ni izučila: Alaphilippe kaznovan zaradi prepoznega jemanja okrepčila iz avtomobila