Prva etapa v Burgosu pripadla Grossschartnerju

Končana je prva etapa Dirke po Burgosu. Po 157 kilometrih si je zmago privozil Felix Grossschartner, ki se je na krajšem vzponu do ciljne črte izstrelil iz glavnine in za seboj pustil vse konkurente. Drugi je bil Joao Almeida, tretji pa domačin Alejandro Valverde.

V vročem španskem podnebju je bila izpeljana prva dirka po ponovnem zagonu sezone. Priprava na prvo etapo je minila v znamenju zaščite pred virusom. Vsi kolesarji so na podpis štartne liste prišli z zaščitnimi maskami, med seboj držali ustrezno razdaljo in opustili vsa rokovanja.

Dirka je potekala mirno, brez večjega števila gledalcev ob progi. Po dobrih 120 kilometrih vožnje so se začeli pravi boji za končno zmago. Prvi je napadel Remco Evenepoel, ki pa mu je po desetih kilometrih bežanja zmanjkalo moči in glavnina ga je ujela. Sledil je še napad Willieja Smita, a tudi on ni dolgo zdržal v ospredju.

Nato je postalo jasno, da se bo o zmagovalcu odločalo na zadnjem kilometer dolgem vzponu do ciljne črte. Skupina je pod vznožje prišla skupaj, v ospredju je ritem narekovala ekipa CCC-ja, ki je računala na Matea Trentina, a Italijanu je v zaključku zmanjšalo moči.

Takoj ko se je cesta postavila navkreber, se je iz skupine izstrelil Felix Grossschartner in si v le nekaj sekundah privozil deset metrov prednosti. V ozadju so ga skušali ujeti Almeida, Valverde in Alex Aranburu, a niso premogli dovolj moči, da bi Avstrijcu preprečili veselje.

Grossschartner je v cilj pripeljal osem sekund pred zasledovalci in bo jutri vozil v majici vodilnega kolesarja. Če bo šlo vse po načrtih, njegovo vodstvo jutri ne bo ogroženo. Na vrsti je namreč razgibana etapa, ki pa se zaključi s štirimi kilometri ravnine, v katerih bodo roge najverjetneje prepletli šprinterji.

Prejšnji članekOči kolesarskega sveta uprte v Burgos
Naslednji članekVirusna slika na Vuelti a Burgos se slabša