Primož Roglič v boju za etapno zmago opravil tudi s šprinterji

Slovenski as Primož Roglič je znova dokazal, da je dober v praktično vseh aspektih kolesarstva. Današnjo etapno zmago si je priboril s šprintom na zadnjem kratkem vzponu, kjer je opravil tudi z veliko večjimi in močnejšimi šprinterji.

Trinajst kilometrov do cilja sta se iz glavnine proti cilju podala Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) in Jonas Rutsch (EF Educatino-Nippo). Slednji je bil ujet kot zadnji, le dober kilometer do cilja, ko je tempo glavnine narekoval Deceuninck-Quick Step, ki je upal, da bo Sam Bennett preživel zadnji klanec. Ircu to ni uspelo in iz boja za zmago je odpadel najboljši šprinter na dirki.

Roglič je na zadnji vzpon prišel brez pomoči klubskih kolegov, a se uspel dobro skriti v glavnino vse do zadnjih metrov, ko je sprožil svoj napad. Prilepljen na kolo članov Deceuninck-Quick Stepa je vztrajal do zadnjih 300 metrov, ko je napadel Guillaume Martin (Cofidis). Roglič je sledil napadu Francoza in ga naposled pustil za seboj.

Za našim kolesarjem sta na ciljno ravnino čakala Christophe Laporte (Cofidis) in Michael Matthews (BikeExchange), ki sta navadno zelo močna v podobnih zaključkih. A danes je bil Roglič premočen tudi zanju. Klanec je bil ravno dovolj strm, da pravega šprinta šprinterjev nismo videli in Roglič je lahko prednost zadržal vse do ciljne črte.

»Kul je zmagati na tak način. Zopet nekaj novega, zaradi česar sem zelo, zelo vesel,« je ob zmagi povedal nasmejani Kisovčan. Dodatno motivacijo sta mu danes v cilju dajala tudi partnerica Lora in sin Lev, ki sta bila prva v njegovem objemu.

»Vedno ju je lepo videti, saj sta moja največja podpornika. Lepo je bilo imeti dobre noge in zmagati etapo,« je z orošenimi očmi dejal 31- letnik.

»Celoten dan je bil zelo težek. Tudi zato sem si na koncu rekel, da smo verjetno vsi utrujeni, zakaj torej ne bi poskusil. Lepo je bilo, da mi je uspelo.«

Roglič je z današnjo zmago svojo prednost pred Maxom Schachmannom (Bora-hansgrohe) še povečal. Ta sedaj znaša 41 sekund, a član Jumbo-Visme se zaveda, da dirka še ni dobljena.

»Pred nami sta še dve ključni etapi, ki bosta zelo naporni. Dirkalo se bo na polno, saj sta obe precej kratki. Za gledalce bo zagotovo zelo zanimivo.«

Prejšnji članekRoglič kljub padcu ohranil skupno vodstvo, etapna zmaga Samu Bennettu
Naslednji članekMathieu van der Poel zopet pokazal dinamit v nogah