Primož Roglič priznal, da v tretji etapi ni imel pravih nog

Primož Roglič je moral v zaključku tretje etape Dirke po Kataloniji priznati premoč Remcu Evenepoelu. Na terenu, kjer Slovenec običajno dominira, je tokrat ostal brez moči. Priznal je, da ni imel pravih nog za zaključni šprint.

Vnovičen zaključek na klanec z možnostjo šprinta do ciljne črte je slovenskim navijačem vlival upanje, da bo Primož Roglič zopet pometel s konkurenco. A tokrat so mu pošle moči in moral se je zadovoljiti z drugim mestom in izgubo šestih sekund, zaradi katerih se je Remco Evenepoel v skupnem seštevku povsem izenačil.

Nekateri oboževalci Rogliča so se spraševali, ali je morda Slovenec namenoma prepustil zmago Evenepoelu. To seveda ni res, v kolesarstvu je le redko kdaj, kaj podarjeno, še posebej, če zmaga tekmeca ogroža tvoje skupno vodstvo.

V zaključku tretje etape so Rogliču enostavno pošle moči in ni mogel konkurirati v šprintu do ciljne črte. To je odkrito priznal v izjavi po etapi.

“Na koncu nisem imel pravih nog. Če je bil včeraj vzpon nekoliko prekratek, je bil danes nekoliko predolg,” je povedal Roglič.

Slovenski kolesar je sicer na vzponu vztrajno hranil moči in po napadu Remca Evenepoela pri narekovanju tempa ni sodeloval. Stalno je vozil v njegovem zavetrju in delo prepustil napadalcu in tekmecu, ki je bil v skupnem seštevku za njim. Povsem običajna kolesarska taktika, ki pa je ni uspel pretopiti v zmago.

Evenepoel je sicer večkrat namignil Rogliču, naj ga zamenja na čelu, a tudi njemu je bilo jasno, da bo to težko dosegel. Naposled ga je pokeraški izraz na obrazu Rogliča začel strašiti, saj se je spraševal, kaj pripravlja Slovenec.

“Bil sem preplašen, da igra psihološke igrice in me bo napadel, ko pridemo na zaključno ravnino,” je misel, ki smo jo imeli vsi kolesarski navdušenci, opisal mladi Belgijec.

Naposled napada nismo videli, saj Roglič ni bil v pravi dnevni formi, hkrati pa je Evenepoel po navodilih ekipe s šprintom začel že nekoliko prej kot bi pričakovali in si tako zagotovil boljši vstop na ciljno ravnino.

Kar sem naredil v šprintu je bil načrt, ki sta mi ga Klaas in Geert (športna direktorja, op.p.) predstavila že zjutraj. Kolesar, ki prvi zavije v ovinek in nato pospeši, zmaga etapo. Tako je na koncu tudi bilo,” je še povedal Evenepoel.

Belgijski zvezdnik je ciljno črto prečkal dve sekundi pred Rogličem, hkrati pa osvojil tudi štiri odbitne sekunde več. Posledično je stopil šest sekund zaostanka v skupnem seštevku in je sedaj povsem poravnan s Slovencem. A majica vodilnega ostaja na ramenih našega kolesarja, saj ima na etapah boljše uvrstitve.

Prejšnji članekJasper Philipsen najbolje opravil s slabim vremenom, oba Slovenca odstopila
Naslednji članekKaden Groves do prve zmage v novi ekipi, Roglič uspešno zadržal vodstvo