Primož Roglič preživel zadnjo etapo in znova osvojil zmagovalni trizob

Primož Roglič je uspešno prikrmaril v cilj 7. etape dirke Tirreno-Adriatico in tako potrdil skupno zmago. To je že njegova druga zmaga na tej dirki, prvič jo je osvojil leta 2019.

Ob napovedi, da Primož Roglič (Jubmo-Visma) predčasno začenja sezono in odhaja na Tirreno-Adriatico, si marsikdo ni predstavljal, da bo na koncu tudi slavil zmago. Predvsem ker so v ekipi ves čas poudarjali, da na dirko prihaja brez rezultatskega bremena.

Naučili pa smo se že, da Primož Roglič na dirke ne hodi zgolj dirkati, ampak na njih napada zmago. In nič drugače ni bilo niti tokrat. V sedmih etapah je slavil kar tri etapne zmage, s čimer je oblekel modro majico in se v zadnji dan podal z 18 sekundami prednosti pred najbližjim zasledovalcem Joaom Almeido (UAE Emirates).

Sedma etapa je bila namenjena šprinterjem, zato je bila skupna zmaga Slovenca precej varna. A v preteklosti smo se že naučili, da ni konec, dokler ni konec, zato je bilo z veseljem potrebno počakati na zaključek dirke.

Po uvodnih vzponih se je trasa v zadnjih 70 kilometrih vila ob morju, kjer višinske razlike ni bilo več potrebno premagovati. Karavana se je pripravljala na zaključni šprint, ki smo ga naposled tudi dobili.

V zadnjih metrih je najbolje svoje delo opravil Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), ki je tako prišel do svoje druge zmage na dirki. Drugo mesto je, tudi ob pomoči Luke Mezgeca (Jayco Alula), osvojil Dylan Groenewegen (Jayco Alula), tretji pa je bil Alberto Dainese (DSM).

Roglič je ciljno črto prevozil skupaj z glavnino in zasedel 51. mesto. To je bilo dovolj, da je zadržal prednost v skupnem seštevku in prišel do pomembne zmage, ki mu vliva samozavest pred nadaljevanjem sezone.

Za slovenskega zvezdnika je to že osma zmaga na največjih enotedenskih dirkah v karieri. S tem se je na četrtem mestu izenačil z Marianom Canardo, ob morebitni zmagi na Dirki po Kataloniji, ki ga čaka konec meseca, pa se lahko na drugem mestu izenači z Jacquesom Anquetilom in Tonyjem Romingerjem. S 14 zmagami pa je na lestvici najuspešnejši Sean Kelly.

Prejšnji članekTadej Pogačar v velikem slogu potrdil skupno zmago na Pariz-Nice
Naslednji članekRazgiban kronometer za zaključek Dirke po Franciji 2024