Primož Roglič: “Lepo je videti, kako se fantje, kot sta Jonas in Sepp, razvijajo in prevzemajo mojo vlogo”

Primož Roglič je bil eden tistih kolesarjev, na ramenih katerih je Jumbo-Visma zrasla v ekipo, ki jo lahko občudujemo danes. Čeprav Slovenec še ni rekel zadnje, je njegova vloga že spremenjena, na njegovo mesto pa prihajajo kolesarji, ki jih je imel pred leti pod svojim okriljem.

Dirka po Španiji je potrdila nesporno prevlado Jumbo-Visme v kolesarskem svetu. Trije osvojeni Grand Touri s tremi različnimi kolesarji, po vrhu pa še trojna zmaga na Dirki po Španiji jasno nakazujejo, da je nizozemsko moštvo stopničko nad tekmeci.

Čeprav so imeli v preteklih tednih pri Jumbo-Vismi kar nekaj drame, so na koncu dirko končali z odliko. Do rdeče majice so popeljali Seppa Kussa, Jonas Vingegaard in Primož Roglič pa sta dopolnila uspeh z drugim in tretjim mestom.

V trojici je Primož Roglič tisti, ki velja za starešino. Tako Sepp Kuss, še posebej pa Jonas Vingegaard sta se razvila pod njegovim mentorstvom. Kot velevajo zakoni narave, pride čas, ko vajenec premaga učitelja in v Jumbo-Vismi se ta čas že kaže.

Primož Roglič pri 33. letih nikakor ni za kolesarski pokoj, a dejstvo je, da v ekipi ne uživa več takšnega statusa, kot ga je pred leti. S tem je sprijaznjen, kar je potrdil tudi v izjavi za nizozemski NOS.

“Ko pogledam nazaj, je lepo videti, kako se fantje, kot sta Jonas in Sepp, razvijajo in prevzemajo mojo vlogo,” je povedal Roglič, ki je leta 2020 osvojil Dirko po Španiji s pomočjo tako Kussa kot Vingegaarda.

Slovenski zvezdnik je v svojem dosedanjem času pri Jumbo-Vismi osvojil tri Dirke po Španiji, letos pa dodal še Dirko po Italiji. Z zmago na Dirki po Franciji je Jonas Vingegaard za ekipo dokončal trojček zmag na tritedenskih dirkah. Jumbo-Visma pred prihodom Primoža Rogliča ni imela niti ene.

Zapuščino in pomen Slovenca v ekipi cenijo. Richard Plugge je tako v teh dneh Rogliča označil za kralja moštva in poudaril, da ga nima namena prepustiti drugi ekipi, saj je zanje preveč pomemben.  

Prejšnji članekSepp Kuss preživel še zadnji ključni dan in pred nedeljsko parado potrdil skupno zmago
Naslednji članekZadnja etapa postregla z dramo, a tudi pričakovanim razpletom