Primož Roglič in Remco Evenepoel pripravljena na generalko pred Dirko po Italiji

Naslednjih sedem dni bodo oči kolesarskega sveta oprte v Katalonijo. Mnogi favoriti za zmago na Dirki po Italiji se namreč podajajo na Dirko po Kataloniji, med njimi tudi Remco Evenepoel in Primož Roglič, ki se bosta udarila prvič in edinkrat pred italijansko dirko.

Sedem etap po Kataloniji bo dalo že precej dober odgovor v kakšni formi so nekateri kolesarji, ki jih maja pričakujemo v boju za rožnato majico Gira. A Dirka po Kataloniji je veliko več kot le priprava na Dirko po Italiji, česar se zavedajo prav vsi kolesarji na štartni listi.

Največ pozornosti na dirki bosta dobila Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). Pričakujemo, da se bosta prikazala dvoboj za končno zmago, vsaj glede na nastope, ki sta jih kazala na svojih prvih dirkah sezone.

Remco Evenepoel ima v nogah že dve dirki. Januarja je nastopil na Dirki po San Juanu, kjer je zasedel 7. mesto, vtis pa je popravil mesec kasneje, ko je prvič v karieri osvojil UAE Tour.

Na drugi strani Primož Roglič v Kataloniji prihaja z eno dirko pod pasom. Še mesec dni nazaj je vse kazalo, da bo prav na Dirki po Kataloniji začel sezono, a je bil nato tik pred zdajci postavljen v ekipo za Tirreno-Adriatico.

V Italiji je navdušil in komentarji ekipe, da tja prihaja le po nabiranje tekmovalnih občutkov so bili hitro pozabljeni. Tri etapne zmage in končni uspeh so dvignili pričakovanja njegovih oboževalcev, ki nestrpno odštevajo do Dirke po Italiji.

Tri gorske etape in dva zaključka na klanec

Dirka po Kataloniji ni Dirka po Italiji, a bo vseeno odgovorila na marsikatero vprašanje o formi kolesarjev. Čakajo jih namreč kar tri gorske etape, pri čemer se bosta dve končali z zaključnim vzponom, tretja pa bo imela po vzponu le še nekaj kilometrov vožnje po planoti.

Pričakujemo lahko, da bosta druga etapa z zaključkom na vzpon Vallter (15,1 km; 6,7 %) in peta z vzponom Lo Port (8,4 km; 8,8 %) tisti, kjer se bo odločalo o končnem zmagovalcu. A tudi ostale etape ne bodo nedolžne, prav vse z izjemo zadnje v Barceloni ponujajo možnosti za presenečenje.

Peta etapa z zaključnim vzponom Lo Port bi lahko odločila o končnem zmagovalcu. (Vir: twitter)

Pogrešali bomo vožnjo na čas

Če poudarjamo, da je Dirka po Kataloniji dobra priprava na Giro, pa je potrebno poudariti, da v Španiji ne bomo videli enega ključnih dejavnikov Dirke po Italiji. V sedmih dneh dirkanja ne bo niti enega kronometra, discipline, ki bo maja močno vplivala na razplet italijanske dirke.

Španski organizatorji so sklenili, da dirko v celoti izpeljejo z “običajnimi” etapami in tako boj za končno zmago preselijo na vzpone. Te bodo zagotovo zanimivi, a dejstvo je, da bomo imeli gledalci nekoliko slabšo predstavo, kaj od favoritov pričakovati v Italiji.

Roglič je kronometer Tirreno-Adriatica v slabih vremenskih pogojih končal na 12. mestu. (vir: twitter9

Za Rogliča približno vemo, da bo na kronometru letos dober. Na Tirreno-Adriatico je z njim opravil dobro in kljub morda na prvi pogled slabši uvrstitvi, se je v slabih vremenskih razmerah znašel dobro.

Na drugi strani Evenepoel pravega kronometra letos še ni vozil. V sklopu UAE Toura je sicer nastopil na vožnji na čas in jo osvojil, a to je bila ekipna vožnja na čas, ki ima precej drugačne zakonitosti kot individualna preizkušnja.

Več kot le dvoboj Evenepoel-Roglič

Čeprav bo dvoboj Slovenca in Belgijca osrednja tema dirke, pa je treba poudariti, da bo v Španiji nastopilo še precej zvenečih imen.

Po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe se v karavano zopet vrača Egan Bernal (Ineos Grenadiers), od katerega pa nihče ne ve kaj točno pričakovati. Za zdaj še ni niti jasno na kateri tritedenski dirki bo Kolumbijec nastopil in morda bo prav španska preizkušnja ekipi dala odgovor, kam ga usmeriti.

Britanci tako v prihodnjih dneh precej bolj računajo na Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers), za katerega pa je jasno, da bo lovil rožnato majico Dirke po Italiji. Čeprav letos še ni dirkal prav veliko, lahko pričakujemo, da bo stalno vmešan v boj za zmago in bo skušal presenetiti favorizirani dvojec.

Kaj lahko pričakujemo od Gerainta Thomasa? (vir: twitter)

Tu je nato še Joao Almeida (UAE Emirates), ki ima z dirko dobre izkušnje. Tudi on bo v maju dirkal na ulicah Italije, zato bo neposredna primerjava s tekmeci v prihajajočih dneh ključnega pomena. A Portugalec ne bo edini, ki bo v arabski ekipi lovil visoko uvrstitev. Te si bo želel tudi Adam Yates (UAE Emirates) in zanimivo bo videti, koga bo ekipa bolje podprla.

Na dirki bo tudi vedno nevarni Richard Carapaz, za katerega bo to prva etapna dirka v dresu EF Education-EasyPosta. Ob sebi bo imel močno ekipo, vprašanje pa je, ali bo lahko pariral Rogliču in Evenepoelu.

Priprave na zgodovino

Za Primoža Rogliča bo prihajajoča dirka posebna še iz enega vidika. Nikoli še ni osvojil Dirke po Kataloniji, z morebitno zmago pa bi lahko postal prvi kolesar v zgodovini, ki bi se podpisal pod 6 izmed 7 največjih enotedenskih World Tour dirk*.

Če bi Katalonijo zapustil kot zmagovalec, bi mu do popolnega seštevka in vpisa v zgodovino kot prvi kolesar z vsemi sedmimi dirkami manjkala le še Dirka po Švici. Pred časom je že namignil, da bi se v tem primeru nanjo verjetno odpravil v sezoni 2024.  

*Pariz-Nica, Tirreno-Adriatico, Dirka po Kataloniji, Dirka po Baskiji, Dirka po Romandiji, Kriterij Dauphine, Dirka po Švici.

Prejšnji članekMathieu van der Poel popravil 28 let star rekord vzpona na Poggio
Naslednji članekPrimož Roglič z močno ekipo, v kateri bo tudi dolgo poškodovani Robert Gesink