Predsednik UCI-ja želi dodatne tri kolesarske preizkušnje na olimpijskih igrah

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze David Lappartient si želi, da bi kolesarstvo še povečalo svoj vpliv v športnem svetu. Enega izmed načinov za to vidi v širitvi kolesarskega programa na olimpijskih igrah.

Olimpijski kolesarski program trenutno sestavlja enajst preizkušenj v petih različnih disciplinah. Največ, kar šest kompletov medalj se podeli na dirkališču, dva dirki potekata na cesti, po eno preizkušnjo pa lahko vidimo v gorskem kolesarstvu, BMX dirkanju in BMX freestylu.

Z dirkališčnim delom olimpijade je Lappartient zadovoljen, rad pa bi razširil program ostalih kolesarskih disciplin. Predlagal je dodatne tri dirke, na katerih bi večinoma sodelovali kolesarji, ki bi dirkali tudi na ostalih preizkušnjah. Tako se baza kolesarjev in posledično logistika organizacije ne bi spremenila preveč.

Naš cilj je ohraniti dosedanjih pet disciplin,” je bil jasen Francoz, ki pa je v isti sapi predstavil tudi svoje ideje o širitvi programa. “Lahko bi dodali mešani kronometer in gorsko kolesarstvo na kratke proge. Te dve preizkušnji ne bi potrebovali dodatnih kolesarjev.”

Kronometer mešanih ekip je že nekaj let del svetovnega prvenstva. (vir: twitter)

Poleg omenjenih dveh dirk, bi Lappartient še dodatno razširil disciplino BMX freestyle. Za zdaj se v tej disciplini za medalje kolesarji potegujejo le v BMX parku, predsednik Mednarodne kolesarske zveze pa bi dodal še tako imenovano preizkušnjo BMX flatland, kjer kolesarji trike izvajajo na ravnini.

Lappartient ne želi biti preveč agresiven s širjenjem programa, saj poudarja, da je najpomembnejše ohranjanje trenutnih disciplin.

“Najpomembnejše je, da ohranimo trenutne discipline. Če lahko dodamo še kakšno preizkušnjo, bi bilo super. Zakaj ne bi podelili tudi medalje v e-kolesarjenju? Za ta lahko uporabimo iste kolesarje, ki so se že kvalificirali. A tega ne bi dodali namesto ene izmed obstoječih disciplin.”

“Več preizkušenj, kot imamo, bolje je za naš šport. A hkrati podpiram predsednika MOK Thomasa Bacha, ki meni, da olimpijske igre ne smejo biti vedno večje. Veliko kritik namreč slišimo, da je vedno težje najti organizatorje, hkrati pa raste tudi proračun organizacije. Moramo biti racionalni.”

David Lappartient pa v pogovoru s portalom olimpijskih iger ni omenil uvedbe ciklokrosa, za katerega se je v zadnjem času lobiralo, da bi postal olimpijska disciplina. V lanski sezoni je bila ena izmed dirk organizirana celo na snežni podlagi, s čimer so želeli dokazati, da bi lahko ciklokros prišel tudi na zimske olimpijske igre.

Prejšnji članekTadej Pogačar: “Ne bom se spremenil”
Naslednji članekNairo Quintana bi se lahko vrnil v Movistar