Pogačar zmagovalec dirke po Valencii

Že pred zadnjo etapo dirke po Valencii se je slutilo, da do večjih sprememb v skupnem seštevku ne bo prišlo in temu je bilo res tako. Tadej Pogačar je brez večjih težav, na nekaj manj kot 100-kilometrski etapi, ohranil majico vodilnega, ki si jo je privozil včeraj in prišel do tretje etapne zmage, od kar je član UAE Emiratov.

Peta etapa se je začela v Paterni in končala v Valencii. Od samega začetka je v begu sodelovala četverica kolesarjev, ki je bila 8 kilometrov do cilja ujeta. V zaključku etape smo tako zopet videli boj za najboljši položaj v zaključnem šprintu, na čelu glavnine pa smo videli tudi Pogačarja, ki si je želel varno pripeljati v zadnje tri kilometre etape, kjer začne veljati pravilo nevtralizacije časa.

Prva letošnja zmaga je prišla že zgodaj. vir: twitter

V zaključku ni bilo večjih težav, vsi kolesarji so varno prišli v zadnji kilometer, kjer so najbolje svoje delo opravili kolesarji Deceuninck – Quick Stepa in Fabiu Jakobsenu omogočili prvo letošnjo zmago. Drugo mesto si je privozil Dylan Groenewegen, tretje pa John Degenkolb.

Tadej Pogačar je odlično začel sezono in po lastnih besedah presenetil tudi samega sebe, saj ni povsem vedel, v kakšni formi je. Na vprašanje, kakšna se mu zdi pripravljenost v primerjavi z lansko sezono, je povedal: »Pripravljen sem dobro, a nisem še na nivoju, na kakršnem sem bil na lanski Vuelti. Sedaj me čakajo višinske priprave, nato pa sledijo ostale dirke

Pogačar se konec meseca odpravlja v Združene arabske emirate, kjer bo vozil UAE Tour, kmalu potem bo sodeloval na etapni dirki Pariz – Nica, nato pa se bo premierno preizkusil na klasiki Milano – San Remo, ki tradicionalno odgovarja hribolazcem. Sodelovati ima namen tudi na vseh treh ardenskih klasikah (Gold Race, Valonska puščica, Liege – Bastogne – Liege), pred glavnim ciljem sezone – dirka po Franciji –  pa ga bomo nato videli le še na kriteriju Dauphine.

Dirko po Valencii so uspešno zaključili še trije Slovenci, Pogačarjev ekipni kolega Jan Polanc je prišel do 14. mesta, Matej Mohorič je bil 24., Luka Mezgec pa 77.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. JAKOBSEN Fabio (Deceuninck – Quick Step)
2. GROENEWEGEN Dylan (Jumbo – Visma)isti čas
3. DEGENKOLB John (Lotto Soudal)isti čas
4. KRISTOFF Alexander (UAE Emirates)isti čas
5. GARCIA CORTINA Ivan (Bahrain – McLaren)isti čas

KONČNI REZULTATI DIRKE:

1. POGAČAR Tadej (UAE Emirates)
2. HAIG Jack (Mitchleton – Scott)+ 0:06
3. GEOGHEGEN HART Tao (Ineos)+ 0:06
4. MARTIN Dan (Israel Start-Up Nation)+ 0:13
5. TEUNS Dylan (Bahrain – McLaren)+ 0:23
6. POELS Wout (Bahrain – McLaren)+ 0:25
7. IZAGIRRE Ion (Astana)+ 0:32
8. FERNANDEZ Ruben (Fundacion – Orbea)+ 0:49
9. RODRIGUEZ Oscar (Astana)+ 1:11
10. VALVERDE Alejandro (Movistar)+ 1:14
14. POLANC Jan (UAE Emirates)+ 1:36
24. MOHORIČ Matej (Bahrain – McLaren)+ 3:23
77. MEZGEC Luka (Mitchleton – Scott)+ 17:42
Prejšnji članekDirka po Arabiji Bauhausu, Sun Tour Hindleyju
Naslednji članekBernal se najbolj boji Rogliča