Pogačar z osmim mestom potrdil skupno zmago, etapa v roke Van Aerta

Wout van Aert je zmagovalec posamične vožnje na čas v 20. etapi Dirke po Franciji. Na njej je Tadej Pogačar uspešno ubranil rumeno majico, ki jo bo jutri ponosno razkazoval na paradi šampionov.

Predzadnje dejanje letošnje Dirke po Franciji z večjimi pretresi v slogu lanske izvedbe ni postreglo. Specialisti za vožnjo na čas so danes upali, da bodo lahko izkoristili zadnjo priložnost za etapno zmago, medtem ko so kolesarji za skupni seštevek imeli v prvi vrsti v mislih zadržanje visoke uvrstitve.

Vsem kolesarjem, ki so bili pred etapo v prvi deseterici, je uspelo zadržati prigarano uvrstitev. Jutri bodo tako lahko tudi uradno proslavili uspeh, za katerega so se trudili v preteklih treh tednih.

Tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil danes med tistimi, ki so v prvi vrsti želeli le zadržati mesto v skupnem seštevku. Na progo se je podal kot zadnji in prikazal dovolj dobro predstavo, da je brez kakršnihkoli težav ubranil rumeno majico.

Na koncu je zasedel osmo mesto v etapi, kar je verjetno nekoliko pod njegovimi pričakovanji, a prav veliko mu »neuspeh« ne bo kratil spanca, saj bo jutri še drugo leto zapored okronan kot zmagovalec francoske pentlje.

Izmed neposrednih tekmecev Pogačarja je danes najboljšo vožnjo prikazal Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki je prišel do tretjega mesta na etapi. V skupnem seštevku se je za 25 sekund približal Pogačarju in za 1:37 odcepil od Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers) ter tako še okrepil svoje drugo mesto.

Pod etapno zmago se je podpisal Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki je na prvem kronometru nekoliko razočaral, tekom dirke pa dvigoval formo, kar je potrdil tudi danes. Za svojo drugo etapo na dirki je moral ugnati Kasperja Asgreena (Deceuninck-Quick Step), ki je na drugem mestu zaostal 21 sekund.

Četrto mesto je danes zasedel Stefan Küng (Groupama-FDJ), ki je veljal celo za glavnega favorita in bo verjetno nekoliko razočaran. Po drugem mestu na prvem kronometru je danes tako zopet ostal praznih rok v svoji najljubši disciplini.

Jutri kolesarje čaka sklepno dejanje letošnjega Toura. Na Elizejskih poljanah jih čaka tradicionalna parada šampionov, v zaključku pa se bodo šprinterji udarili za prestižno etapno zmago.

Tadej Pogačar bo še drugo leto zapored osvojil tri majice, poleg rumene bo oblekel še belo za najboljšega mladega kolesarja ter pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih. Slovenci jutri za etapno zmago nimamo veliko možnosti, saj bo Luka Mezgec (BikeExchange) verjetno v službi Michaela Matthewsa. Slovenski izkupiček na dirki bo tako pet etapnih zmag.

Prejšnji članekAndre Greipel naznanil upokojitev po koncu sezone
Naslednji članekTadej Pogačar: »Nimam se za šefa«