Pogačar še povečuje prednost pred zasledovalci, etapo osvojil O’Connor

Ben O’Connor je zmagovalec devete etape Dirke po Franciji, potem ko je v begu najbolje razporedil moči in si privozil uspeh kariere. Tadej Pogačar je v zaključnih kilometrih zopet prelomil obljubo in opustil obrambno vožnjo ter z napadom še povečal prednost pred zasledovalci.

Kolesarji so se zopet celoten dan spopadali z dežjem. V težkih razmerah so se podali v smer proti Tignesu, kjer bodo preživeli prvi prosti dan. Pričakovano se je iz glavnine utrgala večja skupina ubežnikov, ki je kolesarji UAE Emiratesov niso aktivno lovili.

Med ubežniki je bilo nekaj kolesarjev, ki so v skupnem seštevku zaostajali manj kot 10 minut in so po tihem računali na morebiten skok v rumeno. Prednost je dosegla osem minut in Ben O’Connor (AG2R Citroen) je na trenutke virtualno celo prevzel vodstvo, a pred prihodom v cilj je prednost padla in rumena majica je še vedno trdno na ramenih Tadeja Pogačarja (UAE Emirates).

Ubežna skupina se je že zgodaj začela trgati, prvi je napadel Nairo Quintana (Arkea Samsic), slediti pa so mu uspeli Sergio Higuita (EF Education-Nippo), Ben O’Connor in Michael Woods (Israel Start-Up Nation. Slednji je bežal že včeraj in zato tudi prvi popustil, medtem ko je trojica skupaj nadaljevala proti cilju.

V glavnini je bilo danes mirno vse do zadnjega vzpona, kolesarji UAE Emiratesov so ves dan vozili na čelu skupine, pravih napadov s strani tekmecev pa ni bilo. Vsi so čakali na zadnji vzpon, a tudi tam je Pogačar pokazal svojo dominantnost.

Ob vstopu na vzpon, ki je vodil do Tignesa, je v ospredju najprej popustil Quintana, kasneje pa tempa O’Connorja ni uspel držati niti Higuita. Avstralec si je kmalu nabral udobno prednost in jasno je bilo, da je danes zmaga njegova.

Njegova prednost pred Pogačarjem je znašala osem minut, s čimer bi se oblekel v rumeno. UAE Emirates v ozadju niso uspeli narekovati višjega tempa, zato so jim na pomoč priskočili člani Ineos Grenadiersov, ki jih je O’Connor prav tako ogrožal. Prednost Avstralca je padla, hkrati pa so popustili tudi pomočniki Pogačarja in Richardu Carapazu (Ineos Grenadiers) se je odpirala možnost za napad.

Ekvadorec je štiri kilometre do cilja poskusil z napadom, a Pogačar mu je brez težav sledil. Slovenski as je zopet ugotovil, da je najmočnejši in zato sprožil se sam. Tudi tokrat mu ni mogel slediti prav nihče in na zelo kratki razdalji si je privozil okoli 30 sekund prednosti.

Pogi je ciljno črto prečkal kot šesti, 6 minut za Benom O’Connorjem. Dvaintrideset sekund za njim je v cilj prišla tudi skupina favoritov, šprint katere je dobil Carapaz, a njegov zaostanek se je danes še povečal.

O’Connor je bil danes zelo močen. Prikazal je izjemno vožnjo, nekoliko sem se bal, da bom izgubil rumeno majico, zato sem na koncu pospešil. Rad imam to majico,” je v cilju povedal Pogačar.

Pogačar še naprej trdno vodi v skupnem seštevku, njegov najbližji zasledovalec je z dvema minutama zaostanka O’Connor, Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) na tretjem mestu pa zaostaja že 5 minut in 18 sekund.

Prejšnji članekMathieu van der Poel v misli na olimpijado zapušča Dirko po Franciji
Naslednji članekMarianne Vos najmočnejša med ubežnicami, rožnato majico ubranila Van der Breggenova