Pogačar o Cavendishu: “Spomnim se, da sem ga gledal kot otrok. Kar počne, je noro!”

Tadej Pogačar je po 13. etapi še naprej suvereno v vodstvu. Če se je v preteklih dneh v večini govorilo o njem, pa mu je soj žarometov včeraj odvzel Mark Cavendish, ki je s 34. etapno zmago izenačil 46 let star rekord Eddyja Merckxa.  

Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) je prvo etapno zmago dosegel daljnega leta 2008, štirinajst let kasneje pa se je podpisal že pod svoj 34. uspeh na dirki. Kolesarski svet ima rad pravljične zgodbe in ta je zagotovo ena izmed njih. O uspehu je bilo prelito ogromno črnila, spregovoril pa je tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Ko je Cavendish osvojil prvo zmago, je bil Pogačar star devet let in se je s kolesom šele dobro spoznaval. Kot nadobudni kolesar je rasel ob uspehih Britanca, štirinajst let kasneje pa je iz prve vrste pospremil pisanje zgodovine.

»Spomnim se, da sem ga gledal kot otrok. Počel je neverjetne stvari in šprintal kot raketa. Res je bilo neverjetno. Do njega gojim veliko spoštovanja,« je v cilju 13. etape, kamor je prišel v času glavnine, povedal Tadej Pogačar.

Oba kolesarja sta si spoštovanje izkazala že pred začetkom etape, ko sta si izmenjala vodilni majici. Pogačar je Cavendishu podaril rumeno majico, Britanec pa Slovencu svojo zeleno. Oba sta na »darilo« dodala tudi posvetilo.

Izmenjava oblačil dokazuje, kakšen ugled v karavani uživata eden in drugi. Pogačar je pri svojih rosnih 22. letih že eden najbolj prepoznanih obrazov kolesarskega sveta, ki spoštovanje dobiva tudi s strani veliko izkušenejših kolesarjev. Na drugi strani pa Cavendish že vrsto let uživa zvezdniški status, ki ga sprejemajo tudi kolesarji, ki so v karavano šele prišli.

Cavendish bo imel na letošnji Dirki po Franciji še dve priložnosti za osvojitev 35. etapne zmage. Skupinski šprint se pričakuje na 19. etapi in seveda na Elizejskih poljanah v Parizu, a za oba šprinta bo moral Cavendish najprej preživeti pirenejske vzpone.

Prejšnji članekMark Cavendish se je postavil ob bok Eddyja Merckxa
Naslednji članekPadec v 13. etapi terjal še več odstopov