Peter Sagan zmagal etapo, Tratnik skupno ostaja šesti

Peter Sagan je zmagovalec razgibane prve etape Dirke po Romandiji, Jan Tratnik pa je ubranil skupno šesto mesto.

Današnja etapa je bila zelo hribovita. Kolesarji so na 169 kilometrov trase morali premagati kar deset vzponov tretje kategorije, opravili so štiri kroge. Vsi vzponi so bili tretje kategorije. V enem krogu sta si dva vzpona sledila eden za drugim, potem pa je kolesarje čakalo okrog 35 kilometrov ravnine do naslednjega vzpona.

V begu je bila skupina šestih kolesarjev. Alexis Gougeard (AG2R Citroen), Manuele Boaro (Astana), Robert Power (Quebeka Assos), Filippo Conca (Lotto-Soudal), Thymen Arensman (DSM) in Joel Suter (Switzerland). Njihova največja prednost je znašala malo več kot pet minut. Ekipe v glavnini, predvsem Ineos, Bora-hansgrohe, Bahrain Victorious in Dececununck Quick-Step so se zadaj dobro organizirale. Pred predzadnjim vzponom je bila prednost nižja od minute. Ineos je na vzponu narekoval miren tempo, spredaj pa se je od ubežnikov oddaljil Thymen Arensman. Večina šprinterjev se je držala tempa ekipe vodilnega Rohana Dennisa. Na vrhu predzadnjega vzpona je Arensman imel samo še nekaj sekund prednosti, saj je v zadnjih kilometrih klanca tempo vseeno nekoliko narasel.

Na drugem vzponu je nekaj šprinterjev odpadlo, med najboljšimi pa sta se odlično držala Sonny Colbrelli(Bahrain Victorious) in Peter Sagan (Bora-hansgrohe). Po koncu zadnjega vzpona je kolesarje čakalo 20 kilometrov ravnine.

Nekaj kolesarjev je poskušalo z napadom ob koncu spusta, ko se je tempo nekoliko umirl. Med boljšimi je napadel Remi Cavagna, odlični kronometrist, ki je včeraj zasedel četrto mesto. Glavnina mu ni dopustila priložnosti, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) ga je ulovil, saj je danes pomagal Sonnyju Collbreliju. V nadaljevanju so nekateri še poskušali z napadi, a ekipi Bahrain Victoriousa in Bore-hansgrohe sta vse napade ulovili.

Razlog za delo the dveh ekip je bil jasen. Tratnik je prvi vstopil v zadnji kilometer, za njim Sonny Collbreli. Peter Sagan je bil blizu, zraven sta bila še Magnus Cort (EF Education) ter Mads Wurtz (Israel). Najprej je krenil Sonny Collbreli, sledil mu je Sagan. Slovak je ohranil dovolj moči, da je prehitel Italijana in tako osvojil svojo drugo zmago v letošnji sezoni. Sledili so mu Colbrelli, Patrick Bevin (Israel), pa Andrea Pasqualon (Wanty), Alessandro Covi (UAE Emirates), Magnus Cort (EF Education) in Dion Smith (BikeExchange). Jan Tratnik je bil v cilju v času zmagovalca.

Jutrišnja etapa bo še malce težja od današnje

V skupnem seštevku je situacija podobna, Sagan je z bonifikacijami pridobil deset sekund in tako prišel na peto mesto v skupni razvrstitvi. Stefan Bisseger (EF Education) je danes zaostal veliko, tako da Tratnik skupno ostaja šesti. Jutri je na sporedu nekoliko težja hribovita etapa.

Prejšnji članekRomandija: Trojna zmaga Ineosa, Tratnik 6.
Naslednji članekGroenewegen se vrača predčasno, videli ga bomo že na Dirki po Italiji