Patrick Konrad dobro formo kronal z etapno zmago, Pogačar v zaključku pretegnil noge

Avstrijski državni prvak Patrick Konrad je z dolgim samostojnim begom prišel do največjega uspeha v karieri. Podpisal se je pod tretjo zmago v karieri, sploh prvo, ki ni bila dosežena na državnem prvenstvu. Tadej Pogačar je v večini preživel miren dan, le v zaključku se je moral odzvati na napad tekmecev, a večjih težav ni imel.

Etapa se je začela v Andori in se takoj po štartu začela spuščati proti dolini. Zaradi nizkih temperatur na štartu, so bili mnogi kolesarji zimsko oblečeno, v dolini pa so bile temperature višje. Direktor dirke Christian Prudhomme jim je zato nekaj metrov pred kilometrom nič dovolil, da se ustavijo in slečejo, nato pa se je dirka zares začela.

Na mokrem cestišču smo videli nekaj poskusov bega. Najresneje je noge pretegnila trojica Kasper Asgreen, Mattia Cattaneo (oba Deceunicnk-Quick Step) in Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), ki pa so bili po zaslugi UAE Emiratesov 15 kilometrov kasneje ujeti in skupina je bila zopet skupaj.

Dobrih deset kilometrov je trajalo, da se je oblikovala nova skupinica ubežnikov, tudi tokrat so se odcepili trije, srečo so preizkušali Christopher Juul-Jensen (BikeExchange), Fabien Doubey (TotalEnergies) in Jan Bakelants (Intermarche-Wanty-Gobert). Kmalu se jim je pridružil še Patrick Konrad (Bora-hansgrohe), ki je v ospredju zamenjal odpadlega Juul-Jensena.

V lov za čelom dirke se je nato podala enajsterica kolesarjev, kjer so bili najnevarnejši Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), Michael Matthews (BikeExchange) in David Gaudu (Groupama-FDJ). Kljub dobremu sodelovanju skupine se na čelo dirke niso uspeli preseliti, zaostanek se je ves čas gibal okoli ene minute.

Prelaz Portet-d’Aspet se je pričakovano izkazal kot odločilna točka današnjega dne. Konrad se je tam znebil Bakelantsa in Doubeyja in sam nadaljeval proti ciljni črti. V slogu vožnje na čas je pritiskal na vso moč in kljub številni premoči usklajenih zasledovalcev, se prednost ni topila.

Z zadnjim klančkom je opravil minuto pred zasledovalci in počasi je že vedel, da se pelje naproti etapni zmagi. Šele v zadnjem kilometru se je sprostil, na obraz se mu je prikradel nasmešek in slavje se je lahko začelo.

Štirideset sekund kasneje se je v cilj pripeljala druga skupina, šprint katere je dobil Colbrelli, tretje mesto pa je osvojil Matthews. Oba sta tako še nekoliko stopila zaostanek v točkovanju za zeleno majico, ki jo trenutno nosi Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step).

Glavnina je danes preživela relativno miren dan, vozila se je 15 minut za čelom dirke in ko je izgledalo, da je že vsega konec, je na zadnjem vzponu napadel Guillaume Martin (Cofidis) in dirka se je razživela. Napad je nato nadaljeval Wout van Aert (Jumbo-Visma), a vsi kolesarji prve deseterice so bili pozorni in sledili poskusu Belgijca. Zadnjih pet kilometrov so odpeljali v zelo visokem tempo, a na cilju do razlik ni prišlo.

Prejšnji članekPrimož Roglič potrdil odhod na olimpijske igre, nastopil bo v obeh disciplinah
Naslednji članekPogačar ne razume napada Van Aerta, ta pojasnjuje svojo odločitev