Pariz-Nica: Sezono začenja tudi Primož Roglič

»Dirka do sonca« bo predstavljala otvoritev sezone Primoža Rogliča. Slovenski as se na dirko odpravlja z mislijo na zmago, ki pa si jo bo moral prislužiti v težki konkurenci zbrani na štartni črti.

Pred kolesarji je osem dni dirkanja, ki jih bodo začeli na obrobju francoske prestolnice, končali pa na sončni obali Nice. Čakajo jih tri ravninske etape, dve razgibani in dve gorski. Tretja etapa pa bo krajša posamična vožnja na čas.

»Želim napredovati na vseh področjih«

Roglič bi moral že lansko sezono začeti na dirki Pariz-Nica, a je Jumbo-Visma nato tik pred zdajci odpovedala nastop zaradi nepredvidljivih zdravstvenih razmer. Letos se bodo pojavili na štartni črti in skušali doseči prvo skupno zmago v sezoni.

Slovenec se na dirko sicer podaja po zmago, a hkrati opozarja, da so prve dirke namenjene predvsem navajanju na opremo in spoznavanju lastnih omejitev.

»Na začetku sezone je vedno prisotno ugotavljanje, kako bo vse steklo. Všeč mi je novo kolo in menim, da so disk zavore korak naprej. Prav tako imam zaupanje v ekipo. Ko sem videl, kako dobro so fantje nastopali v Združenih arabskih emiratih, sem komaj čakal, da začnem sezono. Višinske priprave na Tenerifih so potekale skladno z načrti in na prihajajočih dirkah želim biti najboljša različica samega sebe,« je bil pred dirko zgovoren 31-letnik.

Ineos bo zopet trn v peti Jumbo-Visme

Roglič na dirko prihaja kot eden glavnih, če ne celo kot glavni favorit za končno zmago. Ob sebi bo imel številne močne pomočnike s katerimi bo skušal streti odpor preostalih konkurentov. V prvi vrsti lahko ponovno pričakujemo boj z Ineos Grenadiersi, ki prav tako v Francijo pošiljajo močno zasedbo.

Sedmerico Jumbo-Visme bodo poleg kapetana Rogliča sestavljali še George Bennett, Steven Kruijswijk in Sam Oomen, ki bodo pomembno vlogo igrali predvsem na gorskih etapah. Na ravnini bosta vodenje glavnine prevzela Tony Martin in Jos van Emden, medtem ko bo Lennard Hofstede Rogli na voljo predvsem na razgibanih terenih.

»Z Rogličem odhajamo po zmago v skupni razvrstitvi. Po treh ali štirih etapah bomo videli, ali moramo braniti vodstvo ali pa napadati v zadnjih dneh,« je načrte razkril športni direktor moštva Grischa Niermann.

Kot že omenjeno bomo na cestah od Pariza do Nice lahko spremljali boj nizozemskega moštva z Ineos Grenadiersi. Britanci v boj pošiljajo Richiea Porta, ki si bo mesto kapetana delil s Taom Geogheganom Hartom. Prvič se bo z nekdanjim delodajalcem udaril tudi Laurens De Plus, ki je pred sezono k Ineosu prišel prav iz vrst nizozemske zasedbe. Sedmerico bodo dopolnili na lanskem Giru izjemni Rohan Dennis, pa Andrey Amador, Ben Swift in Dylan Van Baarle.

Zmago bo branil Schachmann

S številko 1 na hrbtu bo nastopal lanski zmagovalec Max Schachmann, ki bo nevaren tudi letos. Nemec sicer ne bo imel prav močne podpore moštva, saj je to razdeljeno na gorski in šprinterski del, kateremu bo poveljeval Pascal Ackermann.

Visoko bo skušal poseči tudi Jai Hindley, ki je svoje ime na kolesarski zemljevid postavil z lanskim drugim mestom na Dirki po Italiji. Usoda Avstralca je sicer podobna Schachmannovi, saj bo tudi moštvo DSM s Tiesjem Benootom lovilo etapne zmage.

Izpostaviti moramo še Aleksandra Vlasova (Astana-Premier Tech), ki na začetku sezone še ni prikazal lanske forme, a Rus je v preteklosti že večkrat dokazal, da zna presenetiti, ko to od njega najmanj pričakujemo.

Domače upe bodo skušali izpolniti David Gaudu (Groupama-FDJ), Guillaume Martin (Cofidis) in Pierre Latour (Total Direct Energie). Predvsem za prvega bo vloga kapetana nekaj novega, saj se je v preteklosti vse prevečkrat vozil v senci Thibauta Pinota, letos pa so mu v ekipi obljubili večjo vlogo, ki jo bo skušal upravičiti že v tem tednu.

Prejšnji članekVan der Poel spisal novo pravljico, Pogačar končal na 7. mestu
Naslednji članekPrvo etapo najbolje zaključil Irec Bennett