Osmoljenci včerajšnje etape

Na papirju najlažja etapa letošnjega Gira je prinesla več drame kot marsikatera bolj zahtevna etapa. Kratek beg, dolga skupna vožnja glavnine in kaotični zadnji kilometri so zarisali prve smernice v skupni razvrstitvi. Kdo je izgubil največ?

Včerajšnja etapa nikakor ni okronala zmagovalca, noben kolesar v skupnem seštevku ni pridobil ničesar. Do sprememb pa je prišlo na drugem koncu lestvice, saj je kar nekaj kolesarjev končalo svoje sanje po visoki uvrstitvi.

MIKEL LANDA

Zagotovo največji osmoljenec včerajšnjega dne je postal Mikel Landa (Bahrain-Victorious), ki se nič kriv in dolžen poslavlja od dirke. Španski zvezdnik se je pet kilometrov pred ciljem znašel na tleh, potem ko ga je s kolesa spravil padajoči Joe Dombrowski (UAE Emirates).

Krajšo je potegnil Landa, ki si je v padcu zlomil ključnico in nekaj reber na levi strani telesa. 31-letnik je bil prepeljan v bolnišnico in kot edini kolesar ni dokončal včerajšnje etape.

Landa je na dirko letos prišel zelo dobro pripravljen, kar je dokazal na 4. etapi, kjer je napadel v zaključku. Pred dirko je izgubil nekaj kilogramov, zato bi bil bolj konkurenčen tudi na najstrmejših vzponih. Resna možnost za mesto na stopničkah ali celo zmago je tako splavala po vodi.

Španca bi morali gledati tudi na dirki Po Sloveniji, a za to po včerajšnji poškodbi ostajajo minimalne možnosti. Landa namreč načrtuje tudi nastop na Dirki po Franciji, zato si bo verjetno vzel čas za popolno okrevanje in bo do Toura dirkal bolj malo.

Najslabše jo je odnesel Mikel Landa. (vir: twitter)

PAVEL SIVAKOV

Ruski mladenič se je včeraj prav tako znašel v padcu, a ne v istem kot Landa. Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) se je na tleh znašel 15 kilometrov do cilja, ko je bil tempo glavnine že zelo visok. Po povratku na kolo je bila skupina že daleč spredaj in članu Ineos Grenadiersev ni preostalo drugega, kot da se v svojem tempu odpelje proti ciljni črti.

V cilj je zapeljal na zadnjem mestu z zaostankom 13 minut. Ineos Grenadiers na letošnjem Giru sicer računajo na uspeh Egana Bernala, a Sivakov je po tihem upal, da lahko tudi sam poseže visoko, morda celo v prvo deseterico.

Sanj o visoki uvrstitvi je sedaj konec. 13 minut zaostanka je preveč, da bi lahko še računal na vodilna mesta. Sivakovega bomo tako verjetno večkrat videli v pobegu in lovu na etapne zmage, v gorah pa bo verjetno eden ključnih pomočnikov Bernala.

JOE DOMBROWSKI

Američan je včeraj zakuhal padec, ki je odnesel Lando, a krivda ne leži le na njegovih plečih. Joe Dombrowski (UAE Emirates) je v zaključnih kilometrih vozil v zavetrju ekipnega kolega, ki se je tik pred »cestnim otokom« odločil za spremembo smeri. Dombrowski mu je slepo sledil, a mu je zaradi kasnejšega začetka spremembe smeri zmanjkalo časa in prostora, da bi varno obšel redarja.

Američan je včeraj praznoval svoj 30. rojstni dan, a ga bo verjetno skušal čim prej pozabiti. Ne le, da je z dirke poslal Mikela Lando in Francoisa Bidarda (AG2R Citroen), pač pa je s padcem zapravil tudi priložnost za prevzem rožnate majice.

Dombrowski je pred včerajšnjo etapo zasedal 2. mesto z 22 sekundami zaostanka za Alessandrom De Marchijem (Israel Start-Up Nation). Današnja etapa bi s svojo razgibanostjo lahko ponudila priložnost za menjavo na vrhu lestvice in v primeru popuščanja De Marchija bi moral Dombrowski v cilj priti z glavnino in rožnata majica bi bila njegova.

Prejšnji članekOdstop Mikela Lande zasenčil slavje Caleba Ewana
Naslednji članekTom Dumoulin se vrača!