Osem gorskih ciljev in dva kronometra pisana na kožo Tadeju Pogačarju

Španski organizatorji so predstavili traso 76. Dirke po Španiji. Ta se bo, skladno z napovedmi, začela in končala z vožnjo na čas, vmes pa bomo gledalci videli kar osem gorskih ciljev, med njimi tudi mogočni Gamoniteiru, ki bo predstavljen prvič.

Slovenski kolesarski navdušenci z zanimanjem gledamo proti letošnji Vuelti, saj je na njej svoj nastop napovedal Tadej Pogačar, ki je predlani v Španiji osvojil tretje mesto. Zdi se, da je trasa pisana na kožo 22-letnika, saj mu številni gorski cilji v kombinaciji z vožnjo na čas ponujajo lepe možnosti za naskok na vrh.

Drugi Slovenec, ki bi mu bila predstavljena trasa pogodu, je Primož Roglič, a Kisovčan je nastop v Španiji že odpovedal. Sicer ga tudi v preteklih letih ni predvideval, a ga je nato v koledar vključil po »neuspehu« na Giru oziroma Touru. Razlika s preteklimi leti je ta, da je Roglič letos koledar dirk načrtoval že vse do konca sezone in se namerava ob koncu sezone pomeriti na enodnevnih dirkah v Kanadi in Italiji.

Poleg Pogačarja je nastop na španskem krogu napovedal še njegov klubski kolega Jan Polanc. Slovenske barve naj bi branil še Jan Tratnik, medtem ko koledar dirk ostalih Slovencev še ne opredeljuje dirk v zaključku sezone.

Po sedmih letih zaključek z vožnjo na čas

Na letošnji Vuelti bomo videli dve vožnji na čas, ki so ju organizatorji postavili na sam začetek in konec. 14. avgusta, ko se bo dirka začela, se bodo kolesarji s štoparico borili na osemkilometrski trasi v Burgosu, ki se bo začela kar znotraj tamkajšnje katedrale. Uvod v dirko bo namenjen predvsem specialistom za kronometer, ki bodo dobili priložnost za osvojitev rdeče majice. Med njih spada tudi Tratnik, ki bo zagotovo veliko stavil prav na prvo etapo.

Trasa 1. etape. (vir: twitter)

Druga vožnja na čas bo na sporedu zadnji dan. Po sedmih letih so organizatorji ponovno sklenili, da želijo kolesarjem omogočiti borbo za zmago vse do zadnje etape. Namesto tradicionalne parade šampionov na ulicah Madrida bomo 5. septembra videli slabih 34 kilometrov dolg razgiban kronometer v Santiagu de Composteli. Organizatorji obljubljajo, da bo trasa dokaj tehnična, z vmesnimi grički pa naj bi omogočala tudi spremembe v skupnem seštevku.

Trasa 21. etape. (vir: twitter)

Šprintersko-gorski podaljšan prvi teden

Prvi teden bo, kot to veleva navada, v večini namenjen šprinterjem, ki bodo skušali že zgodaj nabrati etapne zmage. Ravninske etape bo tretji dan presekala sicer položna etapa, ki pa se zaključi z vzponom na Picon Blanco (8,5 km, povp. naklon 9,1 %).

Trasa 3. etape. (vir: twitter)

Pred prvim prostim dnem bomo videli še dve gorski etapi. Kolesarje v sedmi etapi čaka 6 prelazov, dva izmed njih spadata v prvo kategorijo. Na enem izmed njiju se bo tudi končala etapa. Kolesarji se bodo morali pred prečkanjem ciljne črte spopasti z devetkilometrskim vzponom na Balcon de Alicante.

Nedelje so na Grand Tourih rezervirane za kraljevske etape. Tudi letošnja Vuelta ne bo izjema. V 9. etapi bodo kolesarji morali premagati 4500 višinskih metrov, velik del njih na zadnjem vzponu, ki bo prvi izven kategorije (HC) na dirki. Vzpon na Alto de Velefique je dolg 15 kilometrov, cesta pa se dviga s povprečnim naklonom 6,4 odstotka.

Trasa 9. etape. (vir: twitter)

Drugi teden le ogrevanje pred zaključkom

Drugi teden bo morda celo najlažji izmed vseh treh. Izmed šestih etap bodo kar tri ravninske, vikend pa bo postregel z gorskima etapama z zaključnim vzponom. V soboto na 14. etapi kolesarje čakata dva vzpona 1. kategorije, na vrhu drugega pa bo tudi ciljna črta.  

Petnajsta etapa bo postregla z enim redkih ciljev, do katerega bo vodil spust s kategoriziranega vzpona. Ta sicer ne bo prav dolg, saj je zadnji vzpon dneva tretje kategorije, s katerega do cilja vodi le 5-kilometrski spust. Pred zaključkom kolesarje sicer čakajo trije kategorizirani vzponi (dva 1. kategorije in en 2. kategorije).

O zmagovalcu bo odločal zadnji teden

Po drugem prostem dnevu bomo videli še zadnjo šprintersko etapo, nato pa se bo teren začel vse bolj dvigovati. 17. etapa bo prvič predstavila vzpon Collada Llomena (8 kilometrov, nakloni do 14 odstotkov), ki pa bo na sporedu že pred samim zaključkom etape. Ta se bo končala na vrhu 12-kilometrskega vzpona izven kategorije.

Že dan kasneje kolesarje čaka nova peklenska etapa. Po dveh 1. kategoriziranih in enem 2. kategoriziranem vzponu kolesarje v zaključku čaka mogočni 15-kilometrski vzpon na Gamoniteiru. Naklon ceste je relativno enakomeren in se stalno giblje med 10 in 12 odstotki.

Trasa 18. etape. (vir: twitter)

Pred zaključnim kronometrom bodo imeli ubežniki zadnjo priložnost za etapno zmago, medtem ko bo preostala karavana najverjetneje hranila moči za zadnji dan.

Zaključek letošnje dirke bo pripadel Santiagu de Composteli. Kronometer se bo zaključil pred tamkajšnjo katedralo svetega Jakoba. Organizatorji so se za to potezo odločili tudi v duhu proslavitve Jakobovega leta, ki je za eno največjih romarskih središč izjemnega pomena.

Nastop za zdaj potrdili le redki kolesarji

Kolesarske ekipe vsako leto na začetku sezone naredijo razpored dirk do avgusta, preostanek sezone pa se oblikuje naknadno. Prav zato je štartna lista Vuelte pogosto skopa vse do konca Dirke po Franciji, ko je jasno, kdo mora oditi v Španijo »reševat sezono«.

Zaenkrat je Jumbo-Visma edina ekipa, ki je v celoti razrila zasedbo, ki bo nastopala na španskem krogu. Tam si bosta vlogo kapetana delila Steven Kruijswijk in Sepp Kuss, ki se bosta lahko zanašala na močno pomoč sotekmovalcev.

Izmed preostalih kandidatov za končno slavje sta trenutno nastop potrdila še Adam Yates in Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), katerima bi se lahko pridružil tudi Egan Bernal. Kolumbijec bo namreč letos nastopal na Dirki po Italiji, nato pa mu bo ekipa določila enega izmed preostalih Grand Tourov.

Na domačo dirko bo močno postavo poslal tudi Movistar. Špansko moštvo bo imelo letos kar štiri kolesarje, ki so v preteklosti opravljali vlogo kapetana – Enrica Masa, Alejandra Valverdeja, Marca Solerja in Miguela Angela Lopeza. Kako bodo razporejene vloge znotraj moštva še ni znano.

Poleg zgoraj omenjenih kolesarjev bo potrebno biti pozoren še na Joaa Almeido (Deceuninck-Quick Step), Rigoberta Urana (EF Education-Nippo) in Felixa Grossschartnerja (Bora-hansgrohe)

Prejšnji članekDavide Ballerini z izjemno odmerjenim šprintom do etapne zmage
Naslednji članekNairo Quintana ostaja brez nastopa na Dirki po Italiji