Organizatorji Dirke po Franciji napovedali tožbo gledalke, krive za nesrečo

Dirka po Franciji se je včeraj začela z zmago Juliana Alaphilippa, a veliko bolj sta prvo etapo zaznamovala dva huda padca v glavnini. Posebej zloglasen je bil prvi, ki ga je povzročila neprevidna gledalka, proti kateri organizatorji dirke napovedujejo tožbo.

Mnogi so napovedovali, da bo prva etapa letos spektakularna, a le malokdo je verjetno imel v mislih razplet, ki smo ga videli. 45 kilometrov pred ciljem je glavnina vozila po ozki cesti enega izmed številnih klancev, ko je pred Tonyja Martina (Jumbo-Visma), s hrbtom obrnjena proti glavnini, stopila navijačica s transparentom.

Nemški kolesar se je znašel v brezizhodni situaciji, z veliko silo se je zaletel v roke navijačice in jo ob tem zbil s cestišča, a tudi sam padel in s seboj »odnesel« večji del glavnine. Padcu se ni izognil niti Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa jo je na srečo odnesel brez hujših posledic.

Nespametnost gledalke je po etapi močno odmevala v svetu kolesarstva, navijači so jo postavili na sramotilni steber in obsodili njena dejanja. Sedaj se je v zgodbo umešal tudi organizator Dirke po Franciji, ki bo od besed prešel k dejanjem. Zoper gledalke napoveduje tožbo.

»Tožili bomo žensko, ki se je nespametno obnašala. To počnemo zato, da peščica ljudi ne uniči zabave za vse,« je za AFP povedal namestnik direktorja dirke Pierre-Yves Thouault. Po poročanjih francoskih medijev naj bi gledalka po nesreči pobegnila s prizorišča, zato jo morajo oblasti še najti, preden se zoper nje lahko sproži pravni postopek.

Oglasili so se tudi mnogi kolesarji, ki so bili včeraj udeleženi v padcu, med njimi tudi glavni akter Tony Martin, ki jo je odnesel z nekaj hujšimi odrgninami, a bo najverjetneje lahko nadaljeval z dirko.

»Do trka smo imeli vse pod nadzorom. Fante sem pripeljal v ospredje po desni strani cestišča, a nato trčil v znak gledalke. Vse se je zgodilo zelo hitro; kar naenkrat je bila celotna ekipa na tleh,« je dogodek opisal Nemec. »Mnogi navijači se obnašajo spoštljivo, a na žalost ne ta. Na srečo je Primož dobro prišel skozi. Upam, da so fizične poškodbe mene in ostalih fantov obvladljive

Prejšnji članekDemi Vollering zmagovalka dirke La Course
Naslednji članekAlternativna Dirka po Franciji Avstralca Lachlana Mortona