Organizatorji Dirke po Franciji imenovali dve povabljeni ekipi

Ekipi Israel-Premier Tech in Uno-X bosta v sezoni 2023 nastopili na Dirki po Franciji. Prejeli sta namreč povabilo s strani organizatorja in tako zapolnili še zadnji dve prosti mesti na štartni listi.

Kot smo že vajeni, bo na štartu francoske pentlje 22 ekip. Osemnajst izmed njih je World Tour moštev, ki na dirko morajo priti. Lotto Dstny in TotalEnergies te zahteve nimata, a jima kot najboljšima prokontinentalnima ekipama pripada avtomatsko povabilo, ki sta ga obe zasedbi jasno sprejeli.

Zadnje dve mesti zapolnita povabljeni ekipi s strani organizatorja. Omejitev pri izdaji povabila ni, a organizator jasno izbere marketinško najbolj zanimivi ekipi. ASO je ocenil, da sta to v tem trenutku Israel-Premier Tech s Chrisom Froomom in norveška zasedba Uno-X, ki navdušuje z mlado povsem skandinavsko ekipo.

Na razočaranje Špancev na dirki ne bo ekipe Euskaltel-Euskadi. Baskovsko ekipo so mnogi pričakovali na dirki, saj se le ta začne v Baskiji, a ASO je ocenil, da sta izbrani ekipi za gledalce bolj zanimivi.

Za Uno-X bo to prvi nastop na Dirki po Franciji. V zadnjih letih so naredili številne velike korake v pravi smeri, zaradi česar so že bili povabljeni na nekatere največje enodnevne in enotedenske dirke, nastop na francoski pentlji pa bo zanje prva tritedenska preizkušnja.

Glavni zvezdnik ekipe bo zagotovo stari znanec profesionalne karavane Alexander Kristoff, ki se je pred letošnjo sezono pridružil domači ekipi. V skupnem seštevku pa bodo Norvežani računali predvsem na mladega Tobiasa Hallanda Johannessena, ki se je leta 2021 dokazal z zmago na Tour de l’Avenirju.

Na drugi strani imajo pri Israel-Premier Techu precej več izkušenj z nastopanjem na Dirki po Franciji. V svojih vrstah imajo v Chrisu Froomeu štirikratnega zmagovalca te dirke, še kar nekaj članov ekipe pa je tudi že okusilo slast etapne zmage.

Prejšnji članekPrimož Roglič še drugič postal očka
Naslednji članekMiguel Angel Lopez našel rešitev v kolumbijski ekipi