Odziv slovenskih asov po koncu Dirke po Baskiji

Primož Roglič je danes najbolj nasmejan kolesar v karavani, saj si je z dolgim begom privozil svojo drugo zmago na Dirki po Baskiji. Pred mikrofone je stopil tudi Tadej Pogačar, ki je danes večino dneva lovil ubežnike in si na koncu privozil skupno tretje mesto.

Kratka etapa je napovedovala akcijo že od samega štarta in gledalci nismo dolgo čakali, da so se začeli prvi resni napadi. Šestdeset kilometrov do cilja se je glavnina po napadu Astane-Premier Tech že raztrgala. Na pravi strani se je znašel Primož Roglič (Jumbo-Visma), člani UAE Emiratesov vključno s Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates) pa so se na napad odzvali prepočasi in zaostali.

Kratka etapa je Rogliču odgovarjala, saj se je ‘znebil’ uvodnih kilometrov, kjer bi moral le čakati na trenutek za napad. Tako je lahko napadel že kmalu po začetku, kar se je izkazalo za pravo odločitev.

»Kratko in sladko. Če bi bila etapa daljša, bi videli še 100 ‘dolgočasnih’ kilometrov. Bilo je zelo težko, a na koncu se je vse izšlo dobro, zato sem zelo, zelo vesel

»Vesel sem. Baskija mi je bila od vedno všeč, saj je tu zelo težko dirkati. Od prvega dne naprej sem se zabaval, hitro dosegel dober rezultat in kot govorim že dolgo, sem sem prišel z mlado ekipo. A kot ste videli sami, so fantje zelo močni, Jonas (Vingegaard, op. p.) je bil na koncu drugi. Imeli smo zelo zabaven in lep teden

Roglič je ob zmagi prejel tradicionalno baskovsko čepico, s katero vsako leto obdarujejo zmagovalca dirke. Ta bo že druga v zbirki Kisovčana, ki pa priznava, da ima še vedno nekaj težav z njenim nameščanjem.

»Še vedno mislim, da je ne znam pravilno namestiti, ampak mi je všeč,« je še iskreno priznal 31-letnik.

Pogačar z ekipo ujet na napačni nogi

Tadej Pogačar je z ekipo v današnjo etapo vstopil kot branitelj rumene majice, ki si jo je lastil Brandon McNulty (UAE Emirates). Od začetka dalje so nadzorovali potek dirke, nato pa jih je na spustu s četrtega od sedmih klancev presenetila Astana-Premier Tech in nastala je razlika, ki se je na koncu izkazala za odločilno.

»Pričakovali smo nekoliko drugačen potek dirke. Začeli smo nadzirati dirko, a nato, ko nas je napadla Astana, smo izgubili nekaj mest v skupini. Zaradi enega izmed kolesarjev Ineosa je nastala razlika in bilo je prepozno, da bi jo lahko nadoknadili.«

»Jaz in Marc (Hirschi, op. p.) sva skušala priključiti skupino, a prišel je najtežji del dirke, najstrmejši klanec, ki Brandonu ni odgovarjal. Naslednjih 40 kilometrov je sledila bitka za tretje mesto. Bila je težka dirka. Boril sem se do zadnjega metra,« je v cilju povedal Pogačar.

Pogačar je priznal, da ga je »poraz« spravil v slabo voljo, a da je tudi to del kolesarstva. Kot pravi sam, bi na spustu z več tveganja verjetno lahko ujel ubežnike, a bi se takšna taktika lahko hitro obrnila proti njemu.

»Nekoliko je frustrirajoče, a takšno je kolesarjenje. Sedaj ne moremo storiti ničesar več. Na vrhu vzpona smo bili v dobrem položaju, a če si nato napaden od zadaj, izgubiš mesta. Nič ne moreš storiti. Vedno lahko tvegaš še več, a zakaj bi na spustu tvegal preveč.«

Naslednje srečanje naših dveh najboljših kolesarjev bo na vrsti že čez 11 dni. Tedaj se bosta udarila na Valonski puščici, enodnevni belgijski, ki jo ponavadi zmagujejo kolesarji njunega tipa. Za Pogačarja bo to že tretji nastop na Valonski puščici, medtem ko bo Roglič na njej letos debitiral.

Prejšnji članekPrimož Roglič udejanjil napovedi in si privozil zmago na Dirki po Baskiji
Naslednji članekDavid Gaudu: »Roglič mi je rekel, da ga etapna zmaga ne zanima«