Obeležje Rogličevega “snetja z verige” bo ostalo na svojem mestu

Minuli konec tedna je na družbenih omrežjih kolesarski svet navdušila fotografija z vzpona na Svete Višarje. Na mestu, kjer se je Primožu Rogliču snela veriga, so njegovi navijači v tla pritrdili spominsko ploščico, ki ohranja spomin na izjemo zmago Slovenca. Čeprav za njeno namestitev niso imeli dovoljenja, so lokalne oblasti potrdile, da bo ta ostala na svojem mestu.

Sobota, 26. maja, bo verjetno za vedno ostala v spominu slovenskih kolesarskih navdušencev. Primož Roglič je takrat prikazal izjemno vožnjo na “slovenske” Svete Višarje in kljub težavam z verigo prišel tako do etapne kot tudi do skupne zmage.

Dober mesec dni kasneje so se trije kolesarski navdušenci odločili, da mesto, kjer se je Rogliču snela veriga, obeležijo s spominsko ploščo. Na tla so tako pričvrstili majhno kovinsko ploščo, na kateri je poleg datuma zapisano: “Na tem mestu se je snel z verige.”

Obeležje je navdušilo kolesarske navdušence, zaradi česar pa so njegovi avtorji kmalu zašli v skrbi. Za namestitev ploščice namreč niso imeli dovoljenja, zato jih je začelo skrbeti, da jo bodo lokalne oblasti odstranile.

Na veselje slovenskih navijačev do tega ne bo prišlo. V pogovoru za 24ur je predsednik lokalne skupnosti Maurizio Camporosso potrdil, da bo plošča ostala na svojem mestu. Še več, zraven nje bodo celo postavili steber z zastavico, ki bo še dodatno opozarjal na obeležje.

“Vsak kolesar, ki bo prišel in videl to ploščo, bo pomislil na Rogličevo doživetje, na pustolovščino, na to fantastično izkušnjo.

Ker je plošča tako majhna, dovoljenja ni treba imeti. Za nas je pomembno, da plošča ostane tukaj, ker služi kot nekakšna motivacija za ljudi, ki se vozijo po isti cesti kot Roglič, da se spomnijo, kaj počenja,” je pojasnil Camporosso.

Prejšnji članekPariška trasa olimpijskih iger tudi po okusu naših fantov
Naslednji članekJonas Vingegaard dobil prvi gorski boj s Tadejem Pogačarjem