Novi zapleti olimpijskih iger: Sodelovanje odpovedala več kot polovica prostovoljcev

Olimpijske igre so tik pred vrati, stanje na Japonskem pa je slabo. Prebivalci dežele vzhajajočega sonca vladi jasno sporočajo, da si olimpijade ne želijo, k čemur priča tudi podatek, da je sodelovanje odpovedala več kot polovica prostovoljcev, ki bi sodelovala na kolesarski cestni dirki.

Le še 45 dni nas loči do otvoritvene slovesnosti v Tokiu. Nekaj je jasno, olimpijada letos bo. Mednarodni olimpijski komite je namreč že sporočil, da bodo igre izpeljali, tudi Japonska pa po podpisu pogodbe ne more odstopiti z mesta organizatorja.

Prebivalci Japonske vse bolj glasno izražajo svoje nestrinjanje z olimpijado, nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da si kar 83 odstotkov vprašanih želi odpoved ali vnovičen premik olimpijade, še trije odstotki vprašanih več pa se bojijo, da bodo igre prinesle močen dvig okužb s Covidom-19.

Sporočilo japonske javnosti je jasno – olimpijade si ne želimo. (vir: twitter)

Kolesarski dirki, ki sta na sporedu 24. in 25. julija, sta na olimpijadi ena manjših dogodkov, tako po časovnem obsegu kot tudi po številu vključenih ljudi. Letos se bosta odvili pod goro Fuji, kronometer bo v večini potekal na dirkališču Fuji, cestna dirka pa se bo po 234 kilometrih tam končala.

Izvedba dirke na dirkališču omogoča nekaj lažjo organizacijo, saj za zapore cestišča ni potrebno toliko osebja, a dirka ne bo v celoti potekala le na dirkališču. Japonski časnik Yomiuri poroča, da so organizatorji za kolesarski dirki predvideli 163 prostovoljcev, a več kot polovica jih je sedaj odpovedala sodelovanje.

Podobna zgodba se odvija tudi pri organizaciji drugih dogodkov. V sklopu olimpijskih iger se je sodelovanju odpovedalo že več kot 10 000 prostovoljcev, kar organizatorju povzroča velike preglavice.

Slovenci bomo olimpijsko dirko pospremili z velikim zanimanjem, saj bosta tam v vlogi favorita kar dva naša asa. To sta jasno Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki sta že napovedala, da bosta tekom dirke videla, kdo ima boljši dan in se v lovu na medaljo podredila ekipnemu kolegu.

Prejšnji članekUAE Emirates na dirko Po Sloveniji z vsemi topovi, vrača se tudi Matej Mohorič
Naslednji članekMathieu van der Poel z drugo etapno zmago prevzel vodstvo na Dirki po Švici