Neverjetni Mark Padun pobegnil še drugi dan zapored, dirko osvojil Richie Porte

Po včerajšnji zmagi je Mark Padun danes ponovil vajo. Tokrat je v begu sodeloval od samega začetka, se prvotno boril za točke na gorskih ciljih, a v ospredju nato ostal povsem do konca in dosegel še drugo zmago v dveh dneh.

Mark Padun (Bahrain Victorious) je na Kriteriju Dauphine resno opozoril nase. Včeraj se je podpisal pod zmago na kraljevski etapi, presenetljivo pa je do zmage prišel tudi danes.

Že zgodaj se je ustvaril številčen beg, v katerem je bil najnevarnejši Patrick Konrad (Bora-hansgrohe), ki je v skupnem seštevku zaostajal slabe tri minute. V skupini je bil tudi Mark Padun, ki se je podal po pikčasto majico, saj je v točkovanju za vodilnim položajem zaostajal 18 točk, na voljo pa jih je danes bilo 38.

Skupina ubežnikov je bila s strani Ineos Grenadiersov nadzorovana ves dan, sicer so si privozili pet minut prednosti, a ta se je kmalu začela topiti in bila še pred odločilnim delom etape pripeljana pod tri minute.

Trideset kilometrov do cilja se je začel najpomembnejši vzpon današnje etape. Prelaz Joux Plane se 11,7 kilometra povprečno dviga z naklonom 8,5 odstotka in prav tam smo lahko pričakovali odločitev tako o etapnem kot o skupnem zmagovalcu.

Na vzponu smo videli dve ločeni dirki. Skupina ubežnikov se je redčila izjemno hitro, podobna usoda pa je v ozadju doletela tudi glavnino s favoriti. Po le nekaj kilometrih vzpona je v ospredju sam ostal Padun, z nekaj sekundami zaostanka pa sta ga lovila Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Patrick Konrad.

Ukrajinec je uspešno povečeval prednost in imel pred glavnino stalno okoli 3 minute prednosti. Ta se ni obremenjevala z etapno zmago, Ineos Grenadiersi so namreč narekovali tempo, ki je ustrezal vodilnemu Richieu Portu (Ineos Grenadiers) in mu je v cilju zagotavljal skupno zmago.

Padun je preko vrha prišel osamljen in nabral dovolj točk za prevzem pikčaste majice. A hkrati se mu je odpirala še lepša priložnost, saj je imel dovolj veliko prednost, da je lahko upravičeno računal na etapno zmago.

Na spustu večjih težav ni imel in zadnji položnejši vzpon je bil le še formalnost. Že 600 metrov pred ciljem je začel gledati preko rame in spoznal, da je danes ponovno njegov dan. Veselje se je začelo, v kamero je razkazoval širok nasmešek in pozdravljal vse gledalce na drugi strani ekranov. Ciljno črto je prečkal več kot minuto in pol pred Vingegaardom in Konradom.

Dobri dve minuti za zmagovalcem je v cilj zapeljala okrnjena glavnina, v kateri je bil tudi Porte. Avstralec je tako potrdil skupno zmago, h kateri je levji delež prispeval na včerajšnji kraljevski etapi. Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech) je dirko končal kot drugi, oder za zmagovalce pa je dopolnil Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

Prejšnji članekKolesarji bodo formo pilili na Dirki po Švici
Naslednji članekKüng poskrbel za domačo etapno zmago, med favoriti v najboljšem položaju Alaphilippe