Neverjetna Van Vleuten s poškodbo do naslova svetovne prvakinje

Annemiek Van Vleuten je svetovna prvakinja v cestni vožnji. Še pred petimi dnevi se to ne bi zdelo nobeno presenečenje, a Nizozemka je imela pestre zadnje dni, v katerih si je zlomila komolec in njen nastop je dolgo časa visel v zraku.

V mokrem Wollongongu se je odvilo predzadnje dejanje svetovnega prvenstva. Za mavrično majico so se pomerila dekleta, med katerimi je bila (presenetljivo) najmočnejša Annemiek Van Vleuten (Nizozemska).

Zvezdnica ženske karavane je bila pred svetovnim prvenstvom prva favoritinja za zmago, zato se njen uspeh morda ne zdi tako presenetljiv. A treba je vedeti, kaj se je dogajalo v zadnjih dneh.

V sredo je 39-letnica na kronometru grdo padla in si zlomila komolec. Njen nastop je dolgo časa visel v zraku in šele včeraj je dobila zeleno luč za udeležbo. Njeno zdravstveno stanje sicer ni bilo niti blizu optimalnega, še vedno je poročala o bolečinah v komolcu, ki ji onemogočajo vožnjo v stoje.

Bolečina pa je bila v zaključku današnje dirke postranskega pomena. Van Vleuten je stisnila zobe in iz sebe iztisnila kar je lahko. Na zadnjem vzponu na Mount Pleasent je sicer odpadla iz vodilne skupinice, a se nato samostojno vrnila v ospredje kilometer do cilja in takoj napadla.

Z izjemno visoko hitrostjo je pridrvela mimo skupine, ki se je že pripravljala na zaključni šprint. Preden so tekmice uspele odreagirati, je imela Nizozemka že 50 metrov prednosti. Tovrstnih priložnosti pa Van Vleuten ne zapravlja. Do ciljne črte je stiskala zobe, vmes celo vstala in trpela vse do cilja.

Tekmice je kljub šprintu niso uspele ujeti. Napad je bil taktično brezhiben in Van Vleuten je zasluženo osvojila naslov svetovne prvakinje. V cilj je prišla sekundo pred zasledovalkami, med katerimi je šprint za srebro dobila Lotte Kopecky (Belgija), tretja pa je bila Silvia Persico (Italija).

To je za Annemiek Van Vleuten že drugi naslov svetovne prvakinje na cestni dirki, skupno pa že četrti. Dvakrat je bila namreč najboljša tudi v vožnji na čas.

Slovenske vrste so na dirki zastopale Eugenia Bujak, Špela Kern in Urška Pintar. Najdlje je stik z glavnino držala slednja, ki pa je v zaključku prav tako popustila in v cilj prišla s petimi minutami zaostanka, kar je zadoščalo za 42. mesto.

Prejšnji članekAnnemiek van Vleuten kljub zlomljenemu komolcu v boj za naslov svetovne prvakinje
Naslednji članekSvetovna prvakinja Van Vleuten kaznovana zaradi previsokih nogavic