Nenavaden padec Cavagne in besni udarec Sobrera po avtomobilu nasprotne ekipe

Zaključni kronometer Dirke po Italiji ni postregel z veliko presenečenji. Egan Bernal je ubranil vodstvo in si privozil skupno zmaga, Filippo Ganna pa je ponovno pometel s konkurenco in se podpisal pod etapo. A Italijan bi kaj lahko ostal brez nje, če se dvema kolesarjema ne bi zgodila nenavadna pripetljaja.

Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) je bil danes najmočnejši kolesar na vožnji na čas, a mu je dober kilometer pred ciljem počila guma, zaradi česar je bil primoran menjati kolo. Tehnična težava ga je stala nekaj časa in tekmecem odprla vrata do zmage.

A dva kolesarja, ki bi danes lahko resno ogrozila Italijana, sta imela tudi same težave. Remi Cavagna
(Deceuninck-Quick Step) si jih je zakuhal sam, Matteo Sobrero (Astana-Premier Tech) pa je bil žrtev nepozornosti drugih ekip.

Cavagna spregledal ovinek

Francoski mladenič Remi Cavagna je vselej zelo nevaren ob vožnjah na čas, a mu velikokrat do zmage zmanjka nekaj sekund. Pogosto je razlog za njegov neuspeh Filippo Ganna, tokrat pa mu je Italijan ponudil priložnost.

Cavagna je bil dobro na poti in vse je kazalo, da bo v cilju zelo tesno. Z dobrim zaključkom bi lahko prišel do premierne zmage na Dirki po Italiji, a jo je po neumnosti in trenutku nezbranosti zapravil.

Osemsto metrov do cilja je Cavagna pritiskal pedala na vso moč in iz sebe stiskal zadnje atome moči. Na široki cesti se je postavil povsem na levi rob in čakal, da zagleda ciljno ravnino. A do nje sta ga ločevala še dva zavoja, na katera je Francoz pozabil.

Glavo je dolgo časa držal sklopljeno in imel pogled usmerjen v tla. Nato je prišel zavoj in Cavagna je zadnji trenutek dvignil pogled ter ugotovil, da rešitve več ni. Postavljen na napačni strani cestišča je skušal zmanjšati hitrost in se rešiti, a s kolesom je pot nadaljeval le naprej proti ogradam. Tik pred njimi je močneje zavrl, zaradi česar mu je dvignilo zadnje kolo in prevrnil se je preko krmila.

Na srečo z njim ni bilo hujšega, saj je dovolj zmanjšal hitrost, da so bile sile ob padcu majhne. Hitro je pobral kolo in se pognal proti ciljni črti, a škoda je bila že storjena. V cilju je zaostal 12 sekund in zasedel drugo mesto.

»Žal mi je. Odvozil sem zelo dober kronometer, a močno pospešil pred ovinkom, saj sem pozabil nanj, zaradi česar sem padel,« razočaranja ni skrival 25-letnik.

Sobrebo jezno boksnil avtomobil

Če je Cavagna povsem sam kriv za neuspeh, pa je bil Matteo Sobrero žrtev spleta okoliščin. Italijan je v zadnji kilometer prišel z zelo dobrim časom, ki bi zagotovo zadostoval za drugo mesto, morda pa bi lahko celo presenetil Ganno.

Tik pred ciljno ravnino, je pred Sobrerom nastala presenetijo velika gneča. Zaradi dobre vožnje je že pred vstopom v zadnji ovinek prehitel Simona Pellauda (Androni Giocattoli-Sidermec), v cilj pa sta pred njim skupaj prihajala Lars van den Berg (Groupama-FDJ) in Nikias Arndt (DSM).

Oba kolesarja sta imela za svojim hrbtom ekipni avtomobil, ki se na ozki cesti ni uspel umakniti na stran. Sobrero se je hitro preselil v zavetrje avtomobila in ga nato skušal prehiteti, brez da bi izgubil prepotrebno hitrost.

Nato je sledil zadnji desni ovinek, ki je vodil v ciljno ravnino. Sobrero je po levi strani skušal prehiteti avtomobil Groupame-FDJ, ki je bil zadnji v koloni. A voznik avtomobila je Italijana spregledal, ovinek odpeljal nekoliko preširoko in Sobrero je moral zavirati. V besu je nato ob vnovičnem pospeševanju boksnil v vrata voznika in mu dal jasno vedeti, kaj si misli o njegovi potezi.

Na srečo je bilo prehitevanje avtomobila DSM-ja bolj gladko in Sobrero je varno prišel v cilj. Zaostal je 14 sekund za Ganno, a le dve sekundi za drugim mesto. Če v zaključku ne bi bilo težav, bi bilo vsaj drugo mesto na etapi zagotovo njegovo.

Prejšnji članekBrent Van Moer presenetil glavnino in prišel do prve zmage v karieri
Naslednji članekNori prestopni pogoji Petra Sagana ohladili zanimanje Deceuninck-Quick Stepa