Nairo Quintana ostaja brez nastopa na Dirki po Italiji

Organizatorji Dirke po Italiji so v sredo podelili povabila trem ekipam, ki nastopa na italijanskem krogu nimajo zagotovljenega. Izbira ekip je dvignila kar nekaj prahu, saj so mnogi pričakovali, da bosta povabili romali v roke Arkee Samsic in Androni Giocattoli-Sidmerca.

Na Dirki po Italiji bomo letos videli 23 ekip, eno več kot v preteklih letih. Poleg 19 World Tour ekip si je z lanskim uspehom nastop priborilo tudi moštvo Alpecin-Fenix, preostala tri mesta pa je po lastni presoji zapolnil organizator dirke.

Vsi trije tako imenovani »wild cardi« so pripadli italijanskim ekipam. Kot že vrsto let sta na Giro povabljeni ekipi Bardiani CSF Faizane in Vini Zabu, sploh prvič v svojem obstoju pa bo na katerem izmed Grand Tourov nastopilo moštvo EOLO-Kometa.

Obe ekipi iz uvoda, ki sta letos pričakovali povabilo, sta tako ostali praznih rok. Francosko moštvo Arkea Samsic se na imenovanje »wild cardov« ni odzvalo, saj je zaradi nacionalnosti moštva vedno obstajala možnost, da povabila ne bodo prejeli. Veliko slabše pa so vse skupaj sprejeli pri Androni Giacattoli-Sidmercu, ki organizatorje obtožujejo nepravičnosti.

Quintana želel na Giro, sedaj mu ostaja le Tour

Nairo Quintana je le nekaj tednov nazaj z navdušenjem govoril o Dirki po Italiji in izrazil željo, da bi tam ponovno napadal skupno zmago. Želel si je, da njegovo moštvo dobi povabilo in tako lahko letos nastopi tako na Giru kot na Touru. Arkea Samsic je namreč prejšnji teden že prejela povabilo na Dirko po Franciji.

»Moj namen je jasen, Giro imam zelo rad, tam sem nastopil že dvakrat in bil enkrat prvi ter enkrat drugi. To želim ponoviti, želim se vrniti na zmagovalni oder, zato upam, da bo eno izmed povabil namenjeno naši ekipi,« je pred sezono govoril Kolumbijec.

Quintana se bo tako letos posvetil Dirki po Franciji, kjer pa se zdi, da resnih možnosti za uvrstitev povsem pri vrhu nima. Zagotovo bi imel večje možnosti za uspeh v Italiji, a nastopanje za prokontinentalno ekipo ima žal tudi negativne posledice.

Gianni Savio besni nad izborom ekip

Odločitev RCS Sporta, organizatorja Gira, so zelo slabo sprejeli v vrstah Androni Giocattoli-Sidmerca. Najbolj kritičen je direktor moštva Gianni Savio, ki potezo italijanskega podjetja ocenjuje za »športno sramoto«.

Gianni Savio ni “šparal” besed v svoji kritiki RCS Sporta. (vir: twitter)

Italijan se ne sprašuje le, zakaj njegovo moštvo ni prejelo povabila, pač pa ga zanima, zakaj so namesto njih povabili Vini-Zabu. Drži, da je zasedba slednjega v letošnji sezoni ena najšibkejših v zadnjih letih, a odločitev je na koncu v rokah organizatorja.

Tega se pri Vini-Zabuju dobro zavedajo in temelje dobrega odnosa z RCS Sportom so postavili že lani. Po protestu kolesarjev na 19. etapi lanskega Gira so bili eni redkih, ki so izrazili podporo RCS Sportu in direktorju Gira Mauru Vegniju in si tako zagotovo pridobili nekaj simpatije v očeh vodilnih mož.

»To je resnična športna sramota,« je povedal Savio, ki kot dokaz o zasluženosti povabila navaja številke preteklih let. »Razlog, zakaj odločitev definiram kot »športno sramoto« temelji na povsem objektivnih številkah. V preteklih štirih letih smo bili najboljše italijansko profesionalno moštvo pod okriljem UCI-ja, zaostali smo le za UAE Emirates, ki so World Tour moštvo.«

»Dve leti nazaj smo osvojili etapo s Faustom Masnado in imeli resen projekt, saj smo v preteklih letih v World Tour poslali Masnado, Davideja Ballerinija, Mattia Cattanea, Andrea Vendrameja, Ivana Soso in nekega Egana Bernala. Mnogi govorijo o projektih, a mi imamo konkretne podatke,« je svoje besnenje zaključil Savio.

Prejšnji članekOsem gorskih ciljev in dva kronometra pisana na kožo Tadeju Pogačarju
Naslednji članekRemco Evenepoel se počasi vrača na kolo, sprva le v virtualnem svetu