Nagradni sklad na ženski Dirki po Franciji kar 9-krat manjši kot pri moških

Tour de France

Demi Vollering je v nedeljo postala druga zmagovalka ženske Dirke po Franciji, kar ji je prineslo petino nagradnega sklada, ki je bil podeljen med tekmovalke. In čeprav tako velikega nagradnega sklada ni na nobeni drugi ženski dirki, so zneski še vedno precej manjši kot na moški dirki.

Ko je Jonas Vingegaard preteklo nedeljo stopil na najvišjo stopničko v Parizu, je v njegov žep padlo 500.000 evrov. Teden kasneje se je zmage na ženski Dirki po Franciji veselila Demi Vollering, ki ji je za uspeh pripadlo 50.000 evrov.

Nagrada za zmago je na ženski dirki torej 10-krat manjša kot pri moških, čeprav je dirka le 3-krat krajša. Tudi ostale nagrade so precej manjše kot na moški dirki, a vseeno precej večje kot na ostalih ženskih dirkah.

Med dekleta se je na Dirki po Franciji razdelilo 246.380 evrov. Skoraj polovico, kar 119.450 evrov so osvojile kolesarke SD Worxa, ki imajo za seboj več kot očitno izjemno uspešno dirko.

SD Worx se je na koncu veselil prvega in drugega mesta. (vir: twitter)

Demi Vollering (SD Worx) je za osvojitev rumene majice prejela 50.000 evrov, Lotte Kopecky (SD Worx) pa je za drugo mesto in zeleno majico pridodala 28.000 evrov.

Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) je za las izgubila drugo mesto, potem ko so o njem odločale stotinke v vožnji na čas. Z zdrsom na tretje mesto je izgubila tudi zajeten znesek, saj le-to prinaša ‘le’ 10.000 evrov.

Denarne nagrade so bile razdeljene tudi med zmagovalke posameznih točkovanj. Vsaka izmed majic, z izjemo rumene, je prinesla 3.000 evrov, medtem ko je zmaga v točkovanju ekip vredna 6.000 evrov.

Zanimivo kar šest ekip iz nagradnega sklada ni uspelo zbrati več kot 1.000 evrov, dve izmed teh ekip pa sta celo ostali brez enega samega evra.

Žensko kolesarstvo je torej še vedno precej korakov za moškim, kar se odraža tudi v nagradnem skladu, a se trend obrača v pravo smer.

Kolesarke so z Dirko po Franciji dobile močno dirko, ki javnost zanima bolj kot nekatere ostale preizkušnje. S tem se v mošnjiček staka več sponzorskega denarja, ki je osnova za rast ženskega kolesarstva.

Delitev nagradnega sklada med ekipe. (vir: ASO)
Prejšnji članekTadej Pogačar podrl rekord vzpona na Madone in zbodel Richia Porta
Naslednji članekMatej Mohorič mirno preživel dan za šprinterje, ki je pripadel Olavu Kooiju