Movistar okrepil tako gorski kot šprinterski oddelek

Movistar se pripravlja na novo dobo. Po 17 letih bodo sezono začeli brez Alejandra Valverdeja, okoli katerega se je v zadnjem desetletju vrtelo vse dogajanje v ekipi. Španci so pred začetkom nove sezone v svoje vrste zvabili še dva dokazana kolesarja.

Movistar že nekaj let gradi novo ekipo, s katero bi zopet lahko postal konkurenčen na največjih dirkah. V preteklosti se je zdelo, da jih morda prisotnost Alejandra Valverdeja pri prenovi celo zavira, saj številka ena v moštvu ni bila jasno določena.

Ob koncu leta se je izkazalo, da Enric Mas lahko opravlja nalogo prvega zvezdnika ekipe. Tega v preteklosti ni dokazoval, saj je pogosto razočaral, letos pa je končno dorasel nalogi in se prebil iz sence španskega veterana.

Gorska pomoč za Enrica Masa

Mladi Španec je v teh dneh dobil pomembno pomoč za gorske preizkušnje. V zasedbo Movistarja se je namreč preselil Portugalec Ruben Guerreiro. Osemindvajsetletnik se je v preteklosti dokazal kot dober gorski pomočnik, ki jih Enricu Masu za zdaj primanjkuje.

Guerreiro pa ni le dober pomočnik, ampak tudi zelo dober lovec na etape. V zadnjih letih smo ga lahko pogosto videli v ubežnih skupinah na največjih dirkah. Leta 2020 je enega izmed pobegov na Dirki po Italiji tudi pretvoril v etapno zmago, istega leta pa je na italijanski dirki osvojil tudi majico najboljšega hribolazca.

Guerriero je sicer za sezono 2023 imel še aktivno pogodbo z EF Education-EasyPostom, a sta strani sprejeli sporazumen razdor pogodbe. Obema stranema je končanje skupne poti očitno odgovarjalo. Ameriška ekipa se namreč pripravlja na življenje z Richardom Carapazom, Guerreiro pa si je zaželel novega izziva v Evropi.

Šprintersko krono prevzema Fernando Gaviria

Movistar ne slovi kot ekipa šprinterjev, od vedno so namreč zmage osvajali na razgibanih terenih. Kljub temu pa imajo vselej v zasedbi nekaj šprinterjev, ki lahko nastopijo na ravninskih dirkah, ki jih v koledarju vseeno ni malo.

Novi vodja šprinterskega oddelka je postal Fernando Gaviria. Kolumbijec je sklenil enoletno pogodbo s špansko zasedbo in tako po štirih letih končal svojo pot pri UAE Emirates, kjer je dobival vse manj priložnosti.

Osemindvajsetletnik ima za seboj nekoliko slabša leta. V zasedbi UAE Emirates ni nikoli dosegel svojega potenciala, še najboljši je bil v krstni sezoni 2019, ko je prišel do etapne zmage na Dirki po Italiji in UAE Touru. V naslednjih letih pa večjih zmag ni zabeležil, z izjemo etapne zmage na Dirki po Poljski.

Gaviria bo skušal v dresu Movistarja dokazati, da še vedno sodi med najboljše šprinterje sveta. V ekipi bo nesporna številka ena, ko je govora o šprintih, a težava je ta, da prav veliko šprinterske podpore ne bo imel. Kolumbijec pa ne sodi med kolesarje, ki bi se v zaključku dobro znašli sami.

Prišel tudi mladi španski up

Movistar pa je sklenil dogovor tudi z mladim španskim kolesarjem Ivanom Romeom. Ta je v preteklih letih nastopal v dresu Hagens Berman Axeona.

Nase je prvič opozoril leta 2021, ko je v mladinski kategoriji postal državni prvak tako na cesti kot v vožnji na čas. V letošnji sezoni je stopil stopničko višje in se preizkušal na mednarodnem odru, kjer pa do večjega uspeha ni prišel. Kljub temu pa je dokazal, da ima velik potencial in pri Movistarju od vedno stavijo na španske adute, zato je podpis Romea povsem pričakovana poteza.

Prejšnji članekGiro ali Tour? Remco Evenepoel se je že odločil
Naslednji članekJumbo-Visma in Quick Step-Alpha Vinyl najuspešnejši ekipi sezone