Movistar: Le z ekipnim delom lahko napadamo Primoža Rogliča

Po številnih poskusih Movistarja s trojčkom kapetanov, ki se je vselej izneveril, se zdi, da letos stvar končno deluje. Žal so Španci že izgubili Alejandra Valverdeja, a Enric Mas in Miguel Angel Lopez kažeta odlično formo in sta prvi prosti dan preživela tik pod vrhom razpredelnice.

Movistar domačo Dirko po Španiji vselej jemlje zelo resno in tudi letos ni nič drugače. V boj so poslali tri kapetane, prav vsi so nastopali tudi na Dirki po Franciji. A Španci morajo na Vuelto poslati najmočnejšo zasedbo, zato udarni trojici počitka pač niso mogli ponuditi.

Tempiranje forme zvezdnikov ekipe je bilo bolj primerno za Vuelto kot za Tour. Če so v Franciji hitro opustili misel na zmagovalni oder, predvsem to velja za Miguela Angela Lopeza, pa v Španiji še vedno upajo na zmago.

Po odstopu Valverdeja v igri za visoka mesta ostajata še Lopez in Mas. (vir: twitter)

Prav Lopez je ena ključnih sprememb, ki se je zgodila v moštvu. Sam je priznal, da je njegova forma precej boljša kot na začetku Toura, kar tudi potrjuje prvi teden dirkanja na Vuelti. Trenutno zaseda tretje mesto, stopničko višje pa je njegov klubski kolega Enric Mas.

»Oba sva v zelo dobrem položaju in pred nami je še veliko dirkanja. Ključno je, da dirkamo kor ekipa, saj imamo tako veliko več možnosti kot če vsak dirka zase,« je povedal Kolumbijec.

»Prvi teden smo končali v dobrem položaju. V nedeljo je prišlo do velikih razlik. Bil je eden tistih zaključkov, ki zares pokaže ključne razlike. Videli bomo, kaj nas še čaka.«

Prav v nedeljski etapi je Lopez prišel med najboljšo trojico, a kljub temu je gorska etapa pustila nekaj grenkega priokusa. Počutil se je namreč zelo dobro, a zaradi napada Enrica Masa ni smel napasti tudi sam, saj bi s tem pomagal konkurenci. Tako je lahko le čakal in upal, da napade kdo izmed tekmecev.

»Bilo je nekoliko neprijetno. Bil sem razočaran, saj sem imel dobre noge, pred tem sem tudi že pokril nekaj napadov. A nisem smel za njim, delati moramo kot ekipa. To je edini način, da pridemo do rdeče majice,« je pojasnil Lopez, ki je za Masom in Rogličem zaostal 39 sekund.

Mas following Roglic
Na deveti etapi je Mas sledil Rogliču, medtem ko je Lopez ostal v ozadju. (vir: twitter)

Da je ekipno delo ključ do zmage, je prepričan tudi Mas, ki za rdečo majico trenutno zaostaja 28 sekund. »Izkoristiti moramo dobro formo Miguela Angela in skušati premagati Primoža,« je povedal Španec, ki ima za seboj enega najboljših prvih tednov na tritedenski dirki.

»Sam še nikoli nisem bil drugi ob prvem prostem dnevu na Grand Touru. Mislim, da sem bil leta 2019 na Touru četrti, a sem nato zapravil priložnost. Tokrat je bila moja forma drugačna, sem odlično pripravljen.«

Mnogi španski navijači po tihem pričakujejo, da bi člana Movistarja lahko ključno razliko naredila v zadnjem tednu, kjer je Roglič v preteklosti kazal nekaj znakov slabosti. A Mas na to ne želi staviti, saj ve, da se slab dan lahko pripeti vsakomur, hkrati pa pričakuje, da bo Roglič svojo formo še dvigoval.

»Lahko upamo, da pride do tega, a ni le Primož ta, ki ima lahko slab dan. Zgodi se lahko komurkoli. Ko je leta 2020 izgubil Tour na zadnjem kronometru ni imel slabega dne – še vedno me je prehitel za minuto

»Sam menim, da bo v tretjem tednu še boljši in bo takrat dosegel vrh forme,« je še dodal.

Prejšnji članekZapomnite si ime: Tobias Halland Joannessen, zmagovalec dirke Tour de l’Avenir
Naslednji članekNov grd padec Rogliča, Odd Christian Eiking novi vodilni, Storer slovil drugo etapno zmago.