Mohorič z neverjetno akcijo do etapne zmage, Roglič zašel v težave

Matej Mohorič je ves dan preživel v begu, na koncu pa delo dokončal s samostojno akcijo in se objokan pripeljal v cilj. Z današnjo zmago je dopolnil trojček etapnih zmag na Grand Tourih. Veliko slabši dan pa je za Primožem Rogličem, ki ni uspel držati tempa najboljših in je izgubil skoraj štiri minute.

Etapa, ki je po dolžini in profilu spominjala na katero izmed spomladanskih klasik, je navdušila. Boji za beg so se začeli že takoj po začetku in po kar nekaj časa se je naposled le odcepila skupina 28 kolesarjev, v kateri je slovenske barve branil Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Beg si je kmalu ustvaril udobno prednost in jasno je bilo, da jih danes glavnina ne bo ujela. Že kmalu so se nato začeli boji znotraj ubežne skupine, eden prvih je udaril prav naš kolesar. 90 kilometrov pred ciljem je Mohorič v družbi Brenta van Moera (Lotto Soudal) napadel na gorskem cilju, saj je želel pobrati edino točko na gorskem cilju.

Po prečkanju vrha sta z akcijo nadaljevala in si pridobila okoli minute prednosti. Sprva je izgledalo, da je bil napad prezgoden, a v ozadju pravega lova ni bilo in s topljenjem kilometrov so se možnosti za uspeh zdele vse večje.

Dvojici sta se kasneje pridružila še Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) in Victor Campenaerts (Qhubeka Assos). A tudi ona danes nista bila kos Mohoriču, ki je bil na strmem vzponu na Signal najmočnejši in odpeljal se je vsem zasledovalcem.

Ob prečenju Signala je postalo jasno, da je danes prevzel pikčasto majico, a postavljali so se višji cilji. Mohorič je sam nadaljeval, noge so postajale utrujene, a uspel je preživiti vse klančke in na ciljno ravnino zapeljal več kot minuto pred Stuyvenom.

Preko radijske povezave je preverjal kakšna je njegova prednost in ko je izvedel, da se pelje proti zmagi, je bruhnil v solze. Vidno ganjen je v cilj zapeljal kot zmagovalec in dosegel enega izmed življenjskih ciljev.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) sta bila danes vpeta v glavnini. Žal je prav na vzponu na Signal v težave zašel član Jumbo-Visme, sprva je spolzel povsem na rep skupine, nato pa jo tudi izpustil. Osamljen je nadaljeval proti cilju, kjer je za glavnino zaostal skoraj štiri minute. Njegovih sanj o skupni zmagi je tako konec.

O slavju na Elizejskih poljanah pa še vedno sanja Tadej Pogačar, ki je preživel zahteven dan. Njegova ekipa je večino dneva narekovala tempo glavnine, zato je v zaključku ostal sam, a vozil zelo preudarno in v cilj prišel z vsemi favoriti. Za rumeno majico Mathieua van der Poela (Alpecin-Fenix), ki je bil danes udeležen v begu , je zaostal 3 minute in pol.

Razpored v skupnem seštevku se je danes dodobra premešal. Van der Poel je zadržal vodstvo, njegov najbližji zasledovalec pa je s 30 sekundami zaostanka Wout van Aert (Jumbo-Visma). Matej Mohorič je skočil na četrto mesto (3:01), Tadej Pogačar pa je zdrsnil na peto mesto (3:43). Primož Roglič zaseda 33. mesto, njegov zaostanek je 9 minut in 11 sekund.

Prejšnji članekBo Roglič predal svojega pomočnika Pogačarju?
Naslednji članekUsoda Rogliča na Touru bo določena v večernih urah