Merijn Zeeman: Rogličevi nasprotniki bodo letos močnejši

V kakšni formi je trenutno Primož Roglič, je velika uganka. Slovenski as že dva meseca ni dirkal in se je raje posvetil treningu, a športni direktor ekipe Merijn Zeeman je prepričan, da bo Roglič na štartu vrhunsko pripravljen. Enako pa velja tudi za njegove tekmece, ki bodo po besedah Nizozemca letos močnejši, kot so bili lani.

Jumbo-Visma je v spomladanskem delu sezone delovala zelo dobro in si zagotovila številne zmage. Pod njih so se v večini podpisovali Primož Roglič, Wout van Aert in Jonas Vingegaard, ki pa jih v nadaljevanju sezone nismo videli prav veliko.

Primož Roglič je po koncu spomladanskih klasik sporočil, da do Dirke po Franciji ne bo več dirkal in se bo raje posvetil treningu. Spomladi je na Pariz-Nica in Dirki po Baskiji deloval zelo suvereno in vsi pričakujemo, da je formo v preteklih dveh mesecih zadržal oziroma še dvignil.

Preostala zgoraj omenjena kolesarja pa sta bila z dirk odsotna zaradi zdravstvenih težav. Van Aert je prestal operacijo slepiča, ki je prekinila njegove priprave in mu onemogočila nastop na Kriteriju Dauphine, zaradi česar je tudi on brez dirk že dva meseca.

Edini, ki smo ga videli na delu, je bil Vingegaard, ki se je prav tako ukvarjal s poškodbo, a jo zacelil do te mere, da je lahko nastopil na Kriteriju Dauphine, kjer pa vidnejše vloge, tako kot celotno moštvo, ni imel.

»Primož je jasno sredi obsežnega obdobja treninga, ki poteka dobro, tudi ostali fantje pa napredujejo. Seveda je bilo nekaj ovir z operacijo slepiča Wouta van Aerta in poškodbo Jonasa Vingegaard, a oba sta se že vrnila na treninge in trenirata dobro. Samozavestno lahko rečem, da je ekipa v dobri formi,« optimistično v prihodnost zre Merijn Zeeman.

Primož Roglič zadnje tedne kilometre nabira na višinskih pripravah. (vir: Facebook)

Pripravljalne dirke pred Tourom za Jumbo-Vismo rezultatsko niso bile uspešne. Steven Kruijswijk in Sepp Kuss sta na Kriteriju Dauphine zasedla 15. in 23. mesto, tudi v Švici pa višje od 8. mesta Sama Oomena niso prišli.

Pred lansko Dirko po Franciji je nizozemsko moštvo kazalo veliko boljšo pripravljenost, tudi po zaslugi dirkanja Primoža Rogliča. Zeeman se z rezultatsko krizo ne obremenjuje, saj je sezona podrejena uspehu na Touru in ne visokim uvrstitvam na pripravljalnih dirkah.

»Med lansko in letošnjo sezono je razlika. V 2020 je bilo med Dofinejo in Tourom le dva tedna časa, letos pa so trije tedni. Nismo se pripravljali na Dofinejo, pripravljamo se na Tour.«

»Sepp je bil na La Plange [7. etapa] zelo dober, a nato popustil ob napadu Paduna. Če bi dirkal bolj konservativno, potem bi etapo gotovo končal med najboljšo trojico. A Sepp je v pripravi na nadaljevanje sezone resnično potreboval to dirko in enako velja tudi za Steviea.«

»Tudi Steven napreduje, a jasno je, da so nasprotniki letos močnejši kot lani. To je dejstvo. Ineos izgleda zelo močno in tudi ostala moštva napredujejo. Mi bomo dobri, a nasprotniki bodo močnejši kot v 2020. Pričakujemo hud boj.«

Ena redkih svetlih točk je bil napad Seppa Kussa na sedmi etapi Kriterija Dauphine. (vir: twitter)

Zeeman razlog za manjše razlike med moštvi vidi v ponovnem normaliziranju pripravljalnega obdobja. Lanska sezona je bila namreč posebna in ekipe so se s situacijo spoprijele različno uspešno.

»Ponovno je normalno leto. Lani so nekatere ekipe obdobje korona prekinitve izkoristile zelo dobro, druge pa slabše. Sedaj je zopet vse normalno in v vsaki ekipi so pametni ljudje, ki izkoriščajo izkušnje za napredovanje in opaziti je, da je več konkurentov, ki postajajo močnejši. Razlike med ekipami in kolesarji se zmanjšujejo. To je dobro za šport in bo prineslo zanimivo dirkanje.«

V medijih se je v zadnjem času pojavljalo nekaj špekulacij, da bi Van Aert lahko celo izpustil letošnjo Dirko po Franciji. Operacija mu je namreč močno spremenila načrte, a Zeeman poudarja, da je Van Aert ustrezno pripravljen in bo na štartu dirke v Brestu.

»Imel je zelo resno težavo, zaradi katere je moral počivati. A je velik talent in hitro napreduje. Priprava ni idealna, to je jasno, in ambicije bodo odvisne od hitrosti napredovanja.«

»Ne bomo mu naložili nikakršnih pričakovanj, a bo zagotovo pomemben del ekipe. Lahko, da se bo boril za lastne zmage, lahko, da bo le močna pomoč ekipi ali pa vse vmes. Vsak dan izkoriščamo za napredek, nato pa bomo videli, kaj se zgodi na Dirki po Franciji.«

»Če bo menil, da lahko zmaguje, potem ga bomo podprli, a odvisno je od njegovega počutja in napredovanja. Pripravljen je 100-odstotno, nima nikakršnih problemov in bo na Touru. Je neverjeten talent in če kdo lahko stori kaj takega, potem je to on. Prepričan sem, da mu lahko uspe, trenira zelo dobro in iz dneva v dan je boljši,« je navijače pomiril 42-letnik.

Prejšnji članekChris Froome še ni pripravljen, moštvo bo na Touru vodil Michael Woods
Naslednji članekTejay van Garderen napovedal slovo od profesionalne karavane