Mathieu van der Poel zopet pokazal dinamit v nogah

Tretja etapa Tirreno-Adriatica je prinesla še tretjega različnega zmagovalca. Po Wouta van Aertu in Julianu Alaphilippu se je danes veselil še Mathieu van der Poel. Nizozemec je v zaključnem šprintu premogel največ moči, hkrati pa tudi najbolje odmeril svoj napad in prišel do želene zmage.

Najdaljša etapa na italijanski dirki je končana. Po 219 kilometrih je glavnina v cilj prišla skupaj, o zmagovalcu pa je odločal šprint večje skupine. V njem so sodelovali predvsem kolesarji, ki lahko zdržijo šprinte navkreber.

Po dvesto kilometrih bega je bila ubežna peterica kolesarjev ujeta in glavnina je bila zopet popolna. V zaključne kilometre sta jo popeljali ekipi Deceuninck-Quick Stepa in Jumbo-Visme, ki sta računali na ponovni uspeh Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick Step) in Wouta van Aerta (Jumbo-Visma).

Šeststo metrov do cilja je s čela glavnine napadel Zdenek Štybar (Deceuninck-Quick Step), ki je želel s taktičnim napadom izolirati Van Aerta. Belgijec, ki trenutno nosi majico vodilnega, je moral sam pokriti napad Čeha in tako porabil ogromno moči. Tega pa ni znal izkoristiti Alaphilippe, kateremu je bila poteza Štybarja namenjena. Francoz je namreč že prej ostal brez moči in v cilj prišel šele kot 34.

Utrujenost vodilnega kolesarja pa je izkoristil Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Nizozemec je v zadnjih metrih ponovno dokazal, da je trenutno v življenjski formi. 50 metrov pred ciljem je prešprintal utrujenega tekmeca in ciljno črto prečkal z zanesljivo prednostjo, ki mu je omogočila edinstveno proslavljanje zmage.

Vodilnih kolesarjev se je danes dobro držal tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates). Slovenec se v boj za zmago sicer ni vmešal, a je etapo končal na visokem 8. mestu, ki mu je prineslo napredovanje v skupnem seštevku. Tam je sedaj na petem mestu, za vodilnim Van Aertom zaostaja 20 sekund.

Preostali trije Slovenci na dirki so svoje naloge opravili že pred samim zaključkom in so posledično v cilj prišli bolj v ozadju. Luka Mezgec (BikeExchange) je bil 92., Jan Tratnik (Bahrain Victorious) 118., Jan Polanc (UAE Emirates) pa 119.

Prejšnji članekPrimož Roglič v boju za etapno zmago opravil tudi s šprinterji
Naslednji članekGeorge Bennett o Rogliču: “Nor je. Nisem ga še videl boljšega!”