Mathieu van der Poel z raketnim pogonom na Poggio do zmage na Milano-San Remo

Mathieu van der Poel je znova poskrbel za predstavo, o kateri se bo govorilo še dolgo. Nekaj deset metrov šprinta tik pod vrhom Poggia je bilo dovolj, da je ustvaril odločilno razliko in prišel do prestižne zmage. Tadej Pogačar je dirko končal na 4. mestu.

Pričakovali smo, da se bo dirka lomila na vzponu Poggio in pričakovanja so bila izpolnjena. Naposled je najbolje moči razporedil Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), ki je znova v le nekaj trenutkih izjemnosti naredil vse, kar je bilo potrebno za zmago.

Dirka se je začela razpletati na polovici vzpona Poggio, ko je Tim Wellens (UAE Emirates) močno navil tempo in glavnino razredčil na vsega osem kolesarjev, med katerimi sta bila tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Skupinica se je kmalu še dodatno razredčila in v ospredju so ostali le Pogačar, Van der Poel, Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) ter Wout van Aert (Jumbo-Visma). Narekovanje tempa je prevzel Pogačar, ki pa se ni uspel otresti tekmecev in kazalo je na to, da bo skupina skupaj prešla vrh vzpona.

Mathieu van der Poel pa je imel drugačne načrte. Približno 100 metrov pred vrhom je močno pospešil, skoraj šprintal do vrha in v nekaj sekundah ustvaril nekaj metrov prednosti. Na spust se je podal sam in kljub trudu v ozadju, se prednost Nizozemca ni manjšala.

Ob vstopu na zadnje ravninske kilometre je imel Van der Poel šest sekund prednosti, v ozadju pa prave sloge ni bilo. Zasledovalna trojica ni sodelovala dovolj dobro, da bi se prednost zmanjševala in jasno je bilo, da član Alpecin-Deceunincka ne bo ujet.

Naposled je Van der Poel osamljen zapeljal na ciljno ravnino in proslavljanje zmage se je lahko začelo. Ob vsakem pogledu preko rame se je vedno znova prepričal, da njegova zmaga danes ni ogrožena in prvič v karieri se je podpisal pod Milano-San Remo.

Zasledovalna trojica se je nato udarila za drugo mesto. Filippo Ganna je presenetil marsikaterega kolesarskega navdušenca, saj je suvereno prešprintal tako Van Aerta kot Pogačarja. Tretje mesto je osvojil Van Aert, Pogačar pa se je moral zadovoljiti z “leseno medaljo”.

V drugi zasledovalni skupini je v cilj pripeljal tudi Matej Mohorič, ki je odpadel na Poggiu in ni bil v boju za zmago. Po lanski zmagi se je moral letos zadovoljiti z 8. mestom.

Prejšnji članekMatej, Tadej ali kdo drug? Čas je za Milano-San Remo
Naslednji članekMathieu van der Poel popravil 28 let star rekord vzpona na Poggio