Mathieu van der Poel z drugo etapno zmago prevzel vodstvo na Dirki po Švici

Nizozemski superzvezdnik Mathieu van der Poel je bil še drugi dan zapored najhitrejši v zaključku etape na Dirki po Švici. Po zaslugi včerajšnjega in današnjega uspeha si je nabral tudi dovolj bonifikacijskih sekund, da je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Razgibana tretja etapa Dirke po Švici je napovedovala podoben zaključek, kot smo ga videli že včeraj. Beg, ki si je sicer privozil preko sedem minut prednosti, pravih možnosti ni imel, saj so lovci na etapne zmage zaključek hoteli imeti zase.

Že trideset kilometrov pred ciljem smo na zadnjem stopničastem vzponu, ki je ponujal kar nekaj možnosti za napad, videli prve poskuse favoritov. Z razbijanjem skupine je najprej poskusil Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki je bil neuspešen, veliko bolje pa je s protinapadom uspel Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step).

Francoz je bil s časom ujet, a napadov še ni bilo konec. Ob vožnji pod obokom, ki je označeval 10-kilometrsko razdaljo do cilja, je pospešil Ivan Garcia Cortina (Movistar) in si pripeljal skoraj 20 sekund prednosti. Dolgo časa je trajalo, preden so se v ozadju zbudili in pod vodstvom Driesa Devenynsa (Deceuninck-Quick Step) Španca 700 metrov pred ciljem pripeljali nazaj v skupino.

Devenyns je nato nadaljeval z narekovanjem tempa in Alaphilippu skušal pripraviti šprint. Delo je opravil zelo dobro, a tega je izkoristil tudi Van der Poel, ki se je osamljen skrival v zavetrju Alaphilippa.

Nizozemec je dvesto metrov do konca zapeljal v veter in ponovno dokazal, da prav veliko konkurence nima. Brez večjih težav je pridobil nekaj metrov prednosti pred Alaphilippom, ki je zaradi obhoda Devenynsa izgubil celo drugo mesto. To je pripadlo Christophu Laportu (Cofidis).

Bonifikacijske sekunde, ki so bile na voljo na ciljni črti, so poskrbele, da je v skupnem seštevku prišlo do sprememb. Na vrhu ni več Stefan Küng (Groupama-FDJ), ki je sicer končal z glavnino, a bonifikacijskih sekund ni osvojil. Novi vodilni je postal Mathieu van der Poel, ki ima sekundo prednosti pred Alaphilippom in štiri pred Küngom.

Prejšnji članekNovi zapleti olimpijskih iger: Sodelovanje odpovedala več kot polovica prostovoljcev
Naslednji članekDirka Po Sloveniji – vrhunec slovenske kolesarske sezone