Mathieu van der Poel potrdil udeležbo na svetovnemu prvenstvu v gravelu

Nizozemski zvezdnik Mathieu van der Poel bo prihajajoči konec tedna lovil naslov svetovnega prvaka v gravelu. Gre za prvo izvedbo svetovnega prvenstva v tej še vedno zelo novi, a izjemno popularni kolesarski disciplini.

Mathieu van der Poel ni običajen kolesar. Večkrat je že dokazal, da se zna čez noč preleviti v strokovnjaka za katero izmed preostalih kolesarskih disciplin, kjer vselej sodi v ožji krog favoritov.

Po uspehih v ciklokrosu je brez težav presedlal na cestno kolo in postal eden najboljših kolesarjev v karavani. Vsako zimo še vedno sede na ciklokros kolo in osvaja naslove svetovnega prvaka, občasno pa se preizkusi še v gorskem kolesarstvu, kjer prav tako velja za prvega favorita vseh večjih dirk, kjer nastopi.

Kot da tri discipline še ne bi bile dovolj, bo Nizozemec v repertoar dodal še četrto. Nastopil bo namreč na svetovnem prvenstvu v gravelu, ki se bo konec tedna odvilo v Italiji. To bo za Van der Poela sploh prva gravel dirka v življenju, a nihče ni tako nor, da bi ga izločil iz kroga favoritov.

Van der Poel je v preteklosti že dokazal, da se na makadamskih cestah odlično znajde. (vir: twitter)

“V nedeljo bomo pisali zgodovino,” je v ponedeljek povedal Van der Poel in s tem poudaril, da gre za sploh prvo svetovno prvenstvo v gravelu, ki je po novem prav tako pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze.

“Zame bo to moja prva gravel dirka v karieri, čeprav v tem nisem povsem nov. Danes sem prvič treniral na gravel kolesu in občutek je kot nekaj med cestnim in ciklokros dirkanjem. Privajanje na kolo ni bilo slabo.”

Van der Poel ne želi napovedovati rezultata, saj ne ve, kaj pričakovati. V prvi vrsti se želi na kolesu zabavati in izkoristiti ponujene priložnosti.

“V glavnem bo zabavno biti tam. Če se bom v nedeljo počutil dobro, bomo seveda naredili vse, da dosežemo najboljši možen rezultat.”

Zvezdniška zasedba v boj za naslov prvaka

Mathieu van der Poel še zdaleč ne bo edini zvezdnik cestnega kolesarstva, ki se bo preizkusil na makadamskih cestah. Svoj nastop so že predhodno potrdili znani obrazi s cestnega kolesarstva, kot so Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Daniel Oss, Zdenek Štybar in Gianni Vermeersch.

Tudi dekleta lahko računajo na nekaj znanih imen, med katerimi bosta največ pozornosti pobrali Lauren Stephens in Pauline Ferrand-Prevot.

Dekleta se bodo na progi udarila že v soboto. Dirka se bo začela v Vincenzi, končala pa v 25 kilometrov oddaljeni Cittadelli. Na poti do cilja bodo morale kolesarke premagati 140 kilometrov razdalje in 700 višinskih metrov. Skoraj 70 % trase bo potekalo po italijanskih belih makadamskih cestah in tlakovcih, približno 30 % pa po asfaltu.

Moški bodo lahko računali celo na več neasfaltiranih cest. Na 190-kilometrski trasi jih čaka 800 višinskih metrov, kar 73 % proge pa bo potekalo na makadamu ali tlakovcih.  

Prejšnji članekKritike na UCI po nevarnih etapah Dirke po Hrvaški letijo z vseh strani
Naslednji članekV svet ženskega kolesarstva vstopa tudi Ineos Grenadiers