Matevž Govekar do 9. mesta na svetovnem prvenstvu

V zgodnjih petkovih jutranjih urah po našem času se je v Avstraliji odvila cestna dirka svetovnega prvenstva do 23. let. Na njej je imela velike cilje tudi Slovenija, ki je računala na Matevža Govekarja. Član Bahrain Victoriousa je upravičil svoj status in prišel do 9. mesta.

V težkih razmerah so se mlajši člani podali v lov na mavrično majico. Dež, ki se je med dirko večkrat pojavil in močil cesto, je poskrbel, da so kolesarji razkazali ves svoj repertoar kolesarskih sposobnosti.

Kot pričakovano za dirke svetovnega prvenstva, se je glavnina iz kroga v krog bolj redčila, a naši fantje so odlično preživeli večino selekcij in Matevža Govekarja varno pripeljali v zaključek. Najdlje je ob njem ostal Mihael Štajnar, ki je naposled dva kroga do cilja popustil.

Govekar je tako v ospredju ostal sam in vozil izvrstno. Glavnina se je večkrat strgala, a Slovenec se je vselej vrnil v ospredje in zadnji krog začel v družbi približno 30 kolesarjev. V zadnjem krogu ni dovolil, da bi se ga tekmeci otresli in preko najtežjega dela trase je prišel v ospredju.

Kazalo je že zelo dobro, saj vemo, da je Govekar lahko hiter v šprintu. A to so vedeli tudi drugi tekmeci, natančneje Mathias Vacek (Češka) in Yevgeniy Fedorov (Kazahstan). Dvojica se je nekaj kilometrov do cilja izstrelila iz glavnine in si privozila 15 sekund prednosti.

Odgovor v ozadju je bil prepozen in premalo usklajen, da bi bila dvojica lahko ujeta. Njuna prednost se je sicer začela topiti, a zdržala sta vse do konca in sama obračunala za zmago. Mavrično majico je osvojil Fedorov, ki je v šprintu imel več moči in uspel streti utrujenega Vaceka.

Tri sekunde kasneje se je za bronasto kolajno udaril preostanek glavnine. V njem je bil tudi Govekar, ki je šprintal, a bil nekoliko zaprt. Posledično ni mogel razviti takšne hitrosti, kot bi jo želel. Na koncu se je moral zadovoljiti z 9. mestom, ki je odličen rezultat in nov dokaz, da je pred njim še bleščeča kariera.

Tretje mesto je sicer zasedel Soren Waerenskjold (Norveška), ki je v cilju jezno udarjal po krmilu in obžaloval zamujeno priložnost.

Prejšnji članekBi vozili betonsko kolo? Tehta le 134,5 kilograma
Naslednji članekAnnemiek van Vleuten kljub zlomljenemu komolcu v boj za naslov svetovne prvakinje