Matej Mohorič začenja sezono v Valencii

Na zahodni obali Španije je vse pripravljeno za začetek Dirke po Valencii. Petdnevna preizkušnja prinaša razgibane etape, ki odgovarjajo Mateju Mohoriču, ki prav v Španiji začenja svojo sezono. Slovenske barve bo zastopal tudi Domen Novak.

Dirka po Valencii bo ena najbolj razgibanih dirk v začetku sezone. To potrjuje že pogled na štartno listo, na kateri je šprinterjev le za okras. Če pa pogledamo še traso, lahko vidimo, da vsak dan kolesarje čakata vsaj dva kategorizirana vzpona.

Mohorič po etapne zmage

Teren je pisan na kožo Mateja Mohoriča. Bahrain Victorious sicer poudarja, da je njihov kapetan Pello Bilbao, a Mogorič bi na tovrstnem terenu lahko napadal predvsem etapne zmage, medtem ko je Bilbao adut za skupni seštevek.

Vprašanje je, kakšno mero svobode bo Mohorič imel. V kolikor ga v ekipi spustijo z vajeti, se zdi skoraj samoumevno, da bo dirko končal vsaj z eno etapno zmago. Razgiban teren s številnimi vzponi tik v zadnjih kilometrih in spustom v cilj je idealen za njegove kolesarske sposobnosti, zato ga lahko pogosto pričakujemo v ospredju.

Matej Mohorič upa, da dobi priložnost za lov na etapno zmago. (vir: twitter)

Že prvi dan se etapa konča z dolgim spustom in nekaj ravnimi zadnjimi kilometri. Bahrain Victorious bo verjetno že prvi dan napadal etapno zmago in glede na ne preveč zahtevne vzpone, bo prednost pred Bilbaom dobil prav Mohorič.

Novak na pomoč svojemu kapetanu

Slovenske barve bo v Španiji zastopal tudi Domen Novak (UAE Emirates), ki je letos že zbral štiri tekmovalne dni, vse na enodnevnih preizkušnjah.

Na svoji prvi etapni dirki v novem moštvu bo skušal dokazati, da lanske predstave niso bile zgolj slučaj in je dokončno zrasel v kakovostnega gorskega pomočnika. Na razgibanem terenu v okolici Valencie bo pomagal Brandonu McNultyju in Marcu Solerju, ki sta glavna aduta arabskega moštva za končno zmago.

Težko verjamemo, da bo Novak dobil tudi priložnost za lastni uspeh. Primarno bo pomagal klubskim kolegom, in kot je povedal v enem izmed preteklih intervjujev, je zanj zmaga že to, da opravi svoje delo 100-odstotno in sotekmovalcu ponudi priložnost za zmago.

Zavidljivo močna štartna lista

Dirka po Valencii se lahko pohvali z močno štartno listo. V Španijo so pripotovali številni kolesarji, ki začenjajo priprave na Dirko po Italiji, hkrati pa tu nekateri tekmovalci, ki jih zanimajo spomladanske klasike.

Lansko zmago bo branil Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe), ki bo imel ob sebi precej močno ekipo. Računal bo lahko na pomoč Lennarda Kamne in Boba Jungelsa, ki bi v drugih ekipah verjetno prevzela celo kapetansko vlogo.

Tudi Ineos Grenadiers so v Španijo poslali močno zasedbo. Glavni mož v skupnem seštevku bo verjetno lansko odkritje sezone Carlos Rodriguez, na priložnost pa bo upal tudi Tao Geoghegan Hart. Na papirju je ekipa sicer kapetansko vlogo pripisala prišleku Thymenu Arensmanu, a težko verjamemo, da bo Nizozemec resnično dobil podporo celotne ekipe.

Tu so nato še kolesarji, kot so Davide De la Cruz (Astana Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Eddie Dunbar (Jayco Alula), Koen Bouwman (Jumbo-Visma) in Giulio Ciccone (Trek-Segafredo).

Redke priložnosti za šprint pa bodo skušali izkoristiti Biniam Girmay (Intermarche-Circus-Wanty), Alex Aranburu (Movistar), Diego Ulissi (UAE Emirates) in Alexsander Kristoff (Uno-X), ki bodo edini predstavniki šprinterskega oddelka.

Prejšnji članekUCI uvaja obvezne nalepke o višini tekmovalca na kronometrskih kolesih
Naslednji članekJumbo-Visma bo izdala dokumentarno serijo o pretekli sezoni