Mark Cavendish v pripravi na Dirko po Franciji morda tudi na Dirko po Italiji

Mark Cavendish je v preteklih dneh zbral prve tekmovalne dni v dresu Astane Qazaqstan. Ti še niso šli povsem po načrtu, zato Alexandre Vinokourov razmišlja, da bi Britanca pred Dirko po Franciji poslal tudi na Dirko po Italiji.

Več kot bo dirkal, bolje bo,” je svoje razmišljanje predstavil prvi mož kazahstanske ekipe. Alexandre Vinokourov želi Marku Cavendishu omogočiti rekordno 35. zmago na Dirki po Franciji, zato išče najboljši način za pripravo nanjo.

Kombinacija Dirke po Italiji in Dirke po Franciji je v zadnjih letih redko videna, saj sta dirki časovno preblizu, da bi omogočali nastopanje na najvišjem nivoju na obeh. A najboljši trening je dirka, predvsem dirka najvišje kategorije, kjer je konkurenca najmočnejša.

Vinokourov želi Cavendisha odpeljati v Italijo in ga tam postaviti v boj z najmočnejšimi šprinterji karavane. A z mislijo na Dirko po Franciji je pripravljen Britanca predčasno izvzeti iz italijanske dirke.  

Ne vem, če bi vozil do konca, gre zgolj za pripravo. Zmagovanje etap je vedno dobro za motivacijo, hkrati pa ti omogoči sproščen prihod na Tour. Videli bomo, kako bo, za zdaj je le ideja, za katero je Mark odprt,” je povedal Vinokourov.

Mark Cavendish je v Omanu zbral prve nastope v dresu nove ekipe. (vir: twitter)

Kazahstanec želi, da bi Cavendish pred Girom in predvsem pred Tourom osvojil nekaj zmag in si tako dvignil motivacijo. Zaradi tega je spomladanski urnik 37-letnika precej poln.

“Po UAE Touru sledi Tirreno-Adriatico in mislim, da tudi Milano-San Remo. Nato bo nastopil na nekaterih dirkah v Belgiji. Sledi nekaj počitka in nato Dirka po Turčiji in morda Giro.”

Cavendish ima na Dirko po Italiji lepe spomine. Njegova zadnja zmaga, če izvzamemo državno prvenstvo, je bila lani dosežena prav na Giru, ko je bil najhitrejši na 3. etapi. A letos zmage na preostalih dirkah niso pomembne, vse je namreč podrejeno lovu na zgodovino.

Cavendish ima trenutno na svojem računu 34 etapnih zmag z Dirke po Franciji in je tako izenačen z Eddyjem Merckxom. Britanec pa si želi na vrhu večne lestvice kraljevati sam, zato bo julija vse moči usmeril v lov na vsaj eno etapo. V preteklosti je že namignil, da bi se v primeru uspeha, lahko nato tudi upokojil.

Prejšnji članekNeverjetni Pogačar tudi v tretje ostaja neporažen
Naslednji članekPogačar končno ‘premagan’, tretja etapa pripadla njegovemu sotekmovalcu