Mark Cavendish se je postavil ob bok Eddyja Merckxa

V Carcassonneu se je spisala zgodovina. Mark Cavendish je dosegel 34. etapno zmago na Dirki po Franciji in izenačil rekord Eddyja Merckxa, ki ga je Belgijec postavil daljnega leta 1975.

Dolga etapa vse do zaključnih kilometrov ni bila preveč razburljiva, a ves čas je v zraku visela možnost Cavendishove izenačitve dolgo trajajočega rekorda Eddyja Merckxa. Čeprav Britanec ni želel javno govoriti o zgodovinskem dogodku, pa je zato poskrbela celotna kolesarska javnost, ki je glede na formo Cavendisha verjela, da je rekordna znamka dosegljiva.

Deceuninck-Quick Step je ves dan nadzoroval beg trojice, ki prave možnosti ni imela. Kljub nekaj poskusom podaljševanja bega, so bili ujeti več kot 50 kilometrov do cilja in tempo je začasno padel. To so izkoristili lovci na etapne zmage, ki so skušali z napadi od daleč, a danes je bil dan rezerviran za šprinterje.

Žal etapa povsem mirno ni minila, na enem izmed ovinkov je v glavnini prišlo do hudega padca. Številni kolesarji so končali v obcestnem jarku, nekateri so potrebovali medicinsko oskrbo in žal je prišlo tudi do odstopov. S kolesa so stopili Simon Yates in Lucas Hamilton (oba BikeExchange) ter Roger Kluge (Lotto Soudal) in Michael Gogl (Qhubeka NextHash).

Zaključek je bil zelo napet, vrstni red kolesarjev v glavnini se je stalno mešal in le redki šprinterji so imeli ob sebi stalno klubske kolege. A nato je svojo moč ponovno dokazala ekipa Deceuninck-Quick Stepa, ki se je v izjemno kratkem času uspela nabrati na čelu skupine in formirati šprinterski vlak za Marka Cavendisha.

Delnice Britanca so naenkrat močno zrasle, belgijsko moštvo ga je ponovno spravilo v izjemen položaj in nova etapna zmaga je bila na dosegu roke. Michael Morkov (Deceuninck-Quick Step), ki velja za najboljšega leadout moža v karavani, je ponovno dokazal svoj talent, Cavendisha je v ospredje spustil tik pred ciljno črto, medtem ko je sam celo prišel do drugega mesta. Kot tretji je končal Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

»Bilo je naporno. Mislim, da sem povsem mrtev, v tej vročini je bilo zelo težko. Vse sem dal od sebe, šel sem zelo globoko,« je bil redkobeseden vidno utrujeni Mark Cavendish.

Merckx je tako dosežen, nekaj kar se še pred leti ni zdelo mogoče, saj je Cavendishova kariera po osvojitvi 30 zmage počasi začela ugašati. Ob letošnji renesansi je tako prišel že do četrte zmage na Touru, na Elizejskih poljanah pa bo imel priložnost, da pravljično zgodbo dokonča s skokom na sam vrh večne lestvice.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je imel danes miren dan, v cilj je prišel z glavnino in ohranja prednost v skupnem seštevku. Preostala Slovenca sta imela danes polne roke dela, Luka Mezgec (BikeExchange) je skrbel za šprint Michaela Matthewsa, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pa je varoval Sonnyja Colbrellija.

Prejšnji članekLorena Wiebes še drugič najhitrejša v zaključnem šprintu
Naslednji članekPogačar o Cavendishu: “Spomnim se, da sem ga gledal kot otrok. Kar počne, je noro!”