Mark Cavendish se je med dirko poklonil Tomu Simpsonu

Kolesarji so na 11. etapi Dirke po Franciji zagrizli v strmino Mont Ventouxa, ki je bila pred 54 leti usodna za Britanca Toma Simpsona. V njegovo čast je kilometer pod vrhom postavljen spomenik, ob katerem se je kar med dirko nanj spomnil Mark Cavendish.

Leta 1967 je 13. etapa Dirke po Franciji vodila preko Mont Ventouxa, ki je že tedaj veljal za enega najtežjih klancev Francije. Poletna pripeka je kolesarje potisnila na rob zmožnosti, Tom Simpson pa je žal ta rob tudi prešel.

Sredi etape se je zgrudil na tla in umrl. Kasneje je obdukcija razkrila, da so bili za njegovo smrt krivi amfetamini, ki jih je pred etapo poplaknil z nekaj kozarčki alkohola. Kombinacija vsega je njegovo telo pognala na (pre)visoke obrate in srce žal ni zdržalo.

Leto po smrt je na točki, kjer je še zadnjič obrnil pedala, njegova žena odkrila spomenik v njegovo čast. Ta danes velja za enega najbolj znanih kolesarskih spomenikov. Kolesarji, ki se vzpenjajo proti vrhu vetrovne gore, se ob njem pogosto ustavijo in se z različnimi kolesarskimi spominki poklonijo britanskemu zvezdniku.

V času dirke za ustavljanje jasno ni časa, saj čas preganja slehernega tekmovalca. Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) je danes lovil časovno zaporo, a bil že ob prvem prečenju legendarnega vzpona v dobrem položaju, ki bi mu omogočal nadaljevanje dirke.

Kilometer pred vrhom se je v družbi moštvenih kolegov peljal mimo omenjenega spomenika. Iz žepa je vzel kolesarsko čepico, zavil proti robu cestišča in jo med vožnjo vrgel na stopnice, ki vodijo do spomenika. Za svojo potezo je prejel aplavz športnega direktorja v avtomobilu, z navdušenjem pa so gesto pospremili tudi gledalci ob progi.

Tudi ob drugem prečenju se je Cavendish spomnil na svojega rojaka. Tokrat ni imel kolesarskega spominka, ki bi ga namenil v spomin Simpsonu, zato je ob vožnji mimo spomenika snel čelado z glave, pogledal proti kraju nesreče, prikimal in nadaljeval proti vrhu.

Tovrstno početje je sicer kaznivo, kolesarji čelade med dirko ne smejo snemati čelade. Britanca lahko doleti finančna kazen v višini 200 švicarskih funtov, a komisarji bodo morda tokrat pogledali stran.

Prejšnji članekEmma Norsgaard najhitreje okoli jezera Como
Naslednji članekRichard Carapaz izgubil pomembnega pomočnika