Mark Cavendish napoveduje ‘veliko leto’, čeprav je še vedno brez pogodbe za sezono 2023

Mark Cavendish ima aktivno pogodbo le še mesec dni in pol, nato pa se bo njegovo sodelovanje s QuickStep-Alpha Vinylom končalo. Belgijska zasedba je že oznanila, da mu nove pogodbe ne bo dala, zato Britanec že nekaj časa novo destinacijo. Te (uradno) še ni našel, a kljub temu napoveduje, da je pred njim veliko leto.

Po 19. sezonah v karavani Mark Cavendish še nima dovolj. Želi si ostati del glavnine še vsaj eno leto in dokazati, da še naprej lahko tekmuje na najvišjem nivoju.

Že vse od lanske sezone, v kateri je izenačil rekord Eddyja Merckxa v številu etapnih zmag na Dirki po Franciji, se zdi, da ga v karavani drži bolj ali manj le še misel na rekord. Sam je priznal, da če bi lani osvojil etapo na Elizejskih poljanah in se na večni lestvici zavihtel na vrh, ne bi izključil možnosti upokojitve.

Na pariški aveniji je bil hitrejši Wout van Aert in Britancu ni ostalo drugega, kot da kariero podaljša še za vsaj leto dni. V letošnji sezoni pa je v ekipi dobil konkurenco. Po poškodbi se je vrnil Fabio Jakobsen in Cavendish ni bil več prvi šprinter.

Dolgo časa se je ugibalo, ali mu bo ekipa ponudila mesto na Dirki po Franciji in mu s tem omogočila lov na rekord. Glede na kvaliteto šprinterskega vlaka bi skoraj gotovo prišel vsaj do ene. A šport je posel in v ekipi so stavili na konja, ki lahko zmaga več kot enkrat. Jakobsen je odšel v Francijo, Cavendish pa je ostal doma.

Bo Mark Cavendish prišel do rekordne 35. etapne zmage? (vir: twitter)

Tedaj je bolj ali manj že ostalo jasno, da je skupne poti s QuickStep-Alpha Vinylom konec. Cavendish se je začel ozirati po drugih moštvih, ki bi ga vzela v svojo sredino in izpolnjujejo edini pogoj, ki ga ima – udeležba na Dirki po Franciji.

Kot najbolj možna destinacija se že nekaj časa ponuja B&B Hotels-KTM, ki vsako leto prejmejo povabilo organizatorja Dirke po Franciji. Še vedno se zdi najbolj verjetno, da bo Britanec odšel k francoski ekipi, čeprav uradno ni bilo še nobene potrditve, kljub temu da je prestopni rok aktiven že mesec in pol.

Cavendish se očitno s tem ne obremenjuje, saj je prepričan, da bo našel svoje mesto v kateri izmed ekip. Trenutno se odpravlja na Ibizo, še pred odhodom pa se je javil svojim oboževalcem v kratkem videoposnetku. V njem zagotavlja, da njegove kariere še ni konec.

Sezone je konec, končal sem z dirkanjem. A kolesa še ne nameravam prehitro postaviti v kot, saj imam pred seboj veliko leto,” je sporočil 37-letnik.  

Kaj točno se skriva za temi besedami, v le Cavendish. Na pojasnitev bo verjetno potrebno počakati do 26. oktobra, ko ima ekipa B&B Hotels-KTM v načrtu predstavitev moštva za prihodnje leto. Pričakuje se, da bi tedaj razkrili prihod britanskega šprinterja.

Prejšnji članekFilippo Ganna popravil še rekord v vožnji na 4 kilometre
Naslednji članekPatrick Lefevere: “Lažje je osvojiti Dirko po Franciji kot Dirko po Španiji”