Lopez zaživel nad 2000 metri, odlično tudi Slovenca

Kraljevska etapa letošnjega Toura je upravičila svoj naziv. Peklenski vzpon na prelaz Loze je kolesarje potisnil na rob zmogljivosti. Najbolje je z današnjo etapo opravil Miguel Angel Lopez, dobro pa sta kolesarila tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Slovenca sta v cilj prišla kot drugi in tretji in uspela ohraniti svoji mesti v skupnem seštevku. Pogačar je postal tudi vodilni v razvrstitvi za pikčasto majico.

Današnji dan je v begu preživela peterica kolesarjev, ki so jo sestavljali Julian Alaphilippe, Richard Carapaz, Gorka Izaguirre, Dan Martin in Lennard Kämna. Ubežniki so si privozili šest minut prednosti, ki so jih v večini zapravili na prvem vzponu na prelaz Madelaine. Prvi je skupinico zapustil včerajšnji zmagovalec Kämna, nekaj metrov po prehodu preko vrha pa je zaostal še Dan Martin.

Glavnina v ozadju je navijala hud tempo, na čelu je ritem narekovala ekipa Bahrain-McLarena, v kateri je veliko dela opravil tudi Matej Mohorič. Na presenečenje mnogih se je bahrajnska ekipa postavila pred Jumbo-Vismo, ki smo jo v zadnjih dneh gledali na čelu glavnine.

Tik pod vrhom je iz glavnine skočil Tadej Pogačar, ki se je odpravil po osem točk, ki so še ostale na vrhu gorskega cilja. Z njimi se je na njegovem računu zbralo dovolj točk, da je virtualno oblekel pikčasto majico.

Na spustu je skupina okoli rumene majice izgubila nekaj časa v primerjavi z ubežniki, saj je Alaphilippe v ospredju prikazal izjemno vožnjo v dolino. Kljub temu so imeli v ozadju dirko povsem pod nadzorom, prednost ubežnikov je bila dovolj majhna, da je bilo jasno, da jim jo bo do cilja zmanjkalo.

Dvaindvajset kilometrov pred ciljem se je začelo za res. Glavnina se je podala na peklenski vzpon Loze, ki se je končal 2302 metra nad morjem. Na čelu je še vedno vztrajala ekipa Bahrain-McLarena, ki je lovila ubežno trojico. Njihova prednost je znašala dve minuti.

V ozadju je levji delež še vedno opravljala ekipa Mikela Lande, ki je bil danes dobro zaščiten. Na ekipno pomoč je lahko računal tudi Primož Roglič, ki je imel ob sebi z naskokom največ pomočnikov. Za razliko od preteklih dni je danes dolgo časa v zavetrju ekipnega kolega lahko vozil tudi Tadej Pogačar, odlično se je namreč vozil David De la Cruz.

Ob prihodu v Meribel je kolesarje do cilja ločilo še 7 kilometrov. V ospredju je bežal le še Carapaz, ki se je še drugi dan zapored trudil priti do etapne zmage. Kolumbijcu je šlo vzpenjanje odlično od nog, v zadnjih kilometrih je svojo prednost še povečeval in se prvič resno spogledal z zmago. V ozadju je tempo narekoval Damiano Caruso, ki  je le s težavo držav visok ritem, a nihče drug ni želel priti na čelo.

Jumbo-Visma je danes vozila preudarno, držala se je v ozadju in le držala tempo glavnine. Jasno je bilo, da jim ni potrebno napadati, dovolj je bilo le poskrbeti, da ne izgubijo prednosti Rogliča v skupnem seštevku.

Štiri kilometre do cilja je vrag odnesel šalo. De la Cruz je navil tempo, popustili so Tom Dumoulin, Mikel Landa, Adam Yates in Rigoberto Uran, medtem ko sta naše dva kolesarja vozila izvrstno. Na čelo se je nato postavil Miguel Angel Lopez, ki je dokončno zredčil skupinico favoritov, slediti sta mu uspela le Slovenca, Sepp Kuss, nekaj metrov kasneje pa se je priključil še Richie Porte.

Carapaz je bil tri kilometre do cilja ujet in ravno tedaj je napadel Lopez. Slovenca mu nista uspela slediti, za njim se je pognal le Sepp Kuss. Slovenca sta skupaj trgala asfalt, a Lopez ni popuščal. Privozil si je deset sekund prednosti, nato pa je v ozadju napadel tudi Roglič. Preselil se je do ekipnega kolesa, Pogačar pa je nekoliko zaostal. Roglič se je kmalu sam podal v lov za Kolumbijcem, počasi je krpal razliko, a povsem do Lopeza se ni uspel preseliti.

Kolumbijec se je tako veselil etapne zmage in skoka na tretje mesto v skupnem seštevku. Roglič je v cilj prišel 15 sekund za Lopezom, Pogačar pa je zaostal še 15 sekund več. Oba sta zadržala svoji mesti v skupnem seštevku in tako naredila velik korak proti končnemu slavju v Parizu.

»Superman« Lopez je danes napovedal kandidaturo za mesto na stopničkah, a za to bo potreboval še nekaj sekund prednosti pred glavnimi konkurenti. Kolumbijec namreč slovi kot slab kronometrist in bo na predzadnji etapi najverjetneje izgubil kar nekaj časa.

Slovenski dvojec je preživel današnji dan, a prvič pokazal svojo človeško plat. Rumena in bela majica sta še vedno v njuni lasti, Pogačar pa je na svoja ramena dodal še pikčasto. V prihodnjih dneh bo glavna naloga obeh naših junakov zadržati prednost, ki sta si jo privozila do sedaj, saj vesta, da v kronometru spadata med boljše kolesarje, ki se borijo za skupno zmago.

Prejšnji članekEgan Bernal zapušča Dirko po Franciji!
Naslednji članekNa Giru bo Jumbo-Vismi poveljeval Kruijswijk