Letošnja Dirka po Španiji naj bi se zaključila z vožnjo na čas

Organizatorji Dirke po Španiji se poigravajo z idejo, da bi za zadnjo etapo letošnje dirke ponovno izvedli vožnjo na čas. Tak scenarij smo nazadnje videli leta 2014, ko se je dirka tudi zadnjič končala drugje kot v Madridu. Prestolnica Španije naj bi tudi letos ostala brez zaključka dirke.

Španski mediji poročajo, da naj bi se letos Dirka po Španiji zaključila nekoliko drugače, kot smo vajeni zadnja leta. O morebitnem zmagovalcu naj bi odločala posamična vožnja na čas, ki se bo odvila po ulicah Santiaga de Compostela.

Letošnje leto je Jakobovo leto. Znamenita katedrala v enem najbolj znanih romarskih središč sveta Santiagu de Composteli, je posvečena prav Jakobu in organizatorji španske dirke želijo z zaključkom Vuelte na osrednjem trgu v Santiagu doprinesti k obeleženju tega dogodka.

Natančnih podatkov o sami vožnji na čas za zdaj še ni. Okolica Santiaga je sicer razgibana, a so okoliški grički prenizki, da bi lahko povzročili ogromne razlike. Zdi se, da bi spremembe na vrhu lahko videli le v primeru majhnih razlik med vodilnimi kolesarji.

Vuelta se bo letos začela in končala pred znamenitima katedralama. Konec je predviden pred katedralo svetega Jakoba v Santiagu, medtem ko se bo dirka 14. avgusta začela pred stolnico v Burgosu.

Celotna trasa španskega kroga bo objavljena 11. februarja v mestu začetka dirke. Burgos bo gostil prvo etapo, ki naj bi bila prav tako vožnja na čas, nato pa bo v regiji potekala še vsaj ena etapa. Ta naj bi bila označena kot gorska, osrednji vrh pa naj bi bil Picon Blanco, ki je zadnja štiri leta stalnica Dirke po Burgosu.

Roglič nastop na Vuelti že odpovedal, za zmago se bo boril Pogačar

Primož Roglič je že pred časom oznanil, da letos v Španiji ne bo branil dveh zaporednih zmag. Vožnja na čas na zadnji etapi Vuelte bi mu sicer odgovarjala, a v letošnji sezoni bo vse podrejeno uspehu na Dirki po Franciji.

Slovenec ima razpored dirk narejen že vse do konca sezone. Po Dirki po Franciji se bo posvetil zgolj enodnevnim dirkam. Dvakrat ga bomo lahko spremljali na kanadskih cestah, sezono pa bo zaključil s trisom italijanskih dirk.

Tadej Pogačar pa letos namerava nastopiti na dveh Grand Tourih. Po Dirki po Franciji se bo pomeril še na španskih cestah in skušal nadaljevati niz slovenskih zmag. Svojo pomoč naj bi mu v Španiji, tako kot večino sezone, nudil tudi Jan Polanc.

Slovensko kvoto na Vuelti bo dvigal še Jan Tratnik. Za Idrijčana bo to edina tritedenska dirka letos, skupno pa že četrta. Z nastopom na Dirki po Španiji bo 30-letnik dosegel kolesarske sanje, saj bo zbral nastop na vseh treh Grand Tourih. Do sedaj je enkrat nastopil na Touru in dvakrat na Giru. Za Tratnika bosta prav obe vožnji na čas eni glavnih priložnosti za etapno zmago.

Prejšnji članekKolesarji z Dirke po Franciji bodo lahko nastopili na olimpijadi
Naslednji članekZvezdniki na Dirki po Provansi v boj z Mont Ventouxom